Приключило е загробването на свинете от фермата в с. Българско Сливово
Приключило е загробването на свинете от фермата в с. Българско Сливово / Община Свищов
Областната епизоотична комисия се събра за редовно заседание. В срещата, която беше открита от областния управител проф. д-р Любомира Попова участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР, ОД „Земеделие” и РД ПБЗН Велико Търново, ОПУ - Велико Търново, представител на пристанищна инфраструктура, представители на Летище - Горна Оряховица и други институции ангажирани с проблема. Всички представители на институциите участващи в срещата докладваха за постъпваща при тях информация и мерките, които се вземат ежедневно. 
Проф. Попова запозна членовете на Комисията с получените от Министерство на земеделието, храните и горите Мерки за биологична безопасност относно фуражите и храненето на животните във връзка с усложнената епизоотична ситуация поради заболяването Африканска чума по свинете.
 
Д-р Спасов сподели, че е приключило загробването на свинете от фермата в с. Българско Сливово. През тази седмица не са получени проби за изследване от диви прасета. 
 
Областната комисия за борба с епозоотичните ситуации реши, че допуска неотложни действия в инфектираните зони от лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете, във връзка с прибиране на реколтата, но при стриктно спазване на мерките за биосигурност, включително дезинфекцирането на машините, спазване на всички мерки за биосигурност от лицата, навлизащи в зоните, които следва да наблюдават и подават сигнали за умрели диви прасета.
 
Комисията взе решение, че веднага след получаване от Министерство на земеделието, храните и горите на нови образци във връзка с изготвянето на списъците на стопаните, доброволно изпълнили мярката, същите да бъдат разпратени до общините, да бъдат свикани общински епизоотични комисии да са пристъпи към организацията по попълването на списъците и приложенията към тях.