Президентът поиска повече средства за образование и култура
Президентът поиска повече средства за образование и култура / netinfo

„Трябва да се сложи край на политиката при която бюджетът на образованието се формира на остатъчния принцип. Дава се на всички други и каквото остане отива за образование и здравеопазване”, каза президента Г. Първанов във В. Търново. Държавният глава откри учебната година във Великотърновският университет. Повече чуйте в прикачения файл.

По традиция новата академична година бе открита в двора на висшето училище в присъствието на кмета на общината, председателя на общинския съвет, народни представители, настоятелството на висшето училище, студенти и преподаватели.

Първокурсниците влизат във висшето училище като випуск Независимост заради вековния юбилей на българската Независимост, който се чества тази година.
Темата за независимостта интерпретира в приветствието към студентите и преподавателите и ректорът на ВТУ Проф. Пламен Легкоступ. Според него няма хора, държави, институции и университети, независими в пълното значение на думата. Студентите приветства и председателят на университетското настоятелство Венелина Гочева.

По традиция първокурсниците се заклеха, а студентската клетва, написана от поета Радко Радков, прочете председателят на Общото събрание на ВТУ проф. Иван Харалампиев.