Панахида в памет на Висоцки отслужиха в търновска църква
Панахида в памет на Висоцки отслужиха в търновска църква / снимки: dariknews.bg

Заупокойна молитва в памет на руския бард Владимир Висоцки бе отслужена в църквата „Света Марина" във Велико Търново. Панахидата се състоя по идея на ректора на ВТУ проф. дпн Пламен Легкоступ, който е запален почитател на руския певец. Специално за службата в старата столица дойде и бардът Милен Тотев от Ловеч. Идеята за панахидата се родила преди няколко месеца, на чаша водка с приятели, разкри професорът.  

„От дете съм израснал с песните на Висоцки. В началото го слушах тайно, защото заедно с Булат Окуджава, когото също много харесвам, бяха забранени", сподели проф. Легкоступ. Той притежава пълната колекция от 22 диска на Владимир Висоцки, които си купил преди няколко години от Москва. „Не обичам фаталния изход" е любимата песен на ректора.

Признава, че харесал творчеството на Висоцки по интуиция. „Едва снощи прочетох в един форум в интернет, че трябва да минат 30 години преди Висоцки да бъде признат като поет и стиховете му да бъдат наредени до тези на Пушкин, Лермонтов и Есенин", точно на днешната дата, 25 юли, се навършва тази годишнина, каза още проф. Легкоступ. Споделя още, че харесва силата на текстовете и магията на дрезгавия глас на руския бард, който внушава бунтарство.

Панахида в памет на Висоцки отслужиха в търновска църква
netinfo

Владимир Семьонович Висоцки е руски поет, певец, театрален и филмов актьор и писател. Роден е на 25 януари 1938 г. Той е един от най-известните бардове в Съветския съюз. Написал е около 700 песни и стихотворения, изиграл е 30 филмови роли, изнасял е концерти по цяла Русия и на много места по света (включително и в България). Въпреки че съветското правителство го признава като актьор, неговите песни остават официално непризнати. Много от тях засягат забранени по това време в СССР теми.