Панагюрското златно съкровище идва във Велико Търново
Панагюрското златно съкровище идва във Велико Търново / netinfo

Панагюрското златно съкровище ще бъде показано за първи път във Велико Търново за празника на града. Експозицията с шедьоврите на тракийското изкуство ще бъде открита на 21 март в галерията на Хан "Хаджи Николи", където ще остане до октомври.

Изложбата е под надслов "Тракийски съкровища - Панагюрското златно съкровище и рисувана керамика от IV век пр.Хр.". Уникалните златни съдове са предоставени от Регионалния археологически музей в Пловдив, а рисуваната керамика е част от фондовете на Археологическия музей в Созопол.

Великотърновци и гостите на града ще могат да видят всички девет съда от Панагюрското съкровище, които служат за пиене на вино и угощения. Те са с общо тегло 6 кг и 164 грама. Луксозният трапезен сервиз е изработен в малоазийския град Лампсак в началото на III век пр.Хр. от 23-каратово злато. Имането е открито през декември 1949 г. от братя Дейкови по време на изкопни работи.

Осем от съдовете представляват ритони с форми на глава на елен, на коза и на амазонка. Особено ценна е амфората-ритон с две големи дръжки, изобразяващи фигурите на кентаври. Върху дъното на съда са оформени два отвора предназначени за пиене, украсени с негърски глави. Тя е била предназначена за пиене на вино от двама човека едновременно. Върху нея са изобразени сцени от древногръцката митология и метричните единици използувани при изработката.

Единственото блюдо - фиала е предназначено за угощение. Върху дъното на съда в четири реда са изобразени релефно негърски глави, а върху вътрешната страна е гравиран надпис, означаващ неговото тегло.