Откриват новата учебна година в Професионалния сержантски колеж
Откриват новата учебна година в Професионалния сержантски колеж / netinfo

С лекция на тема „Изграждане на сержантите като военни лидери” ще бъде открита втората учебна година в Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет “В. Левски”.

Лекцията ще изнесе директорът на Дирекция „Съвместна подготовка” в Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал Димитър Димитров от 14,00 часа в Дома на културата.

Поздравително слово ще произнесе началникът на военния университет бригаден генерал Цветан Харизанов, след което директорът на Професионалния сержантски колеж старшина Николай Николов ще запознае обучаемите с предстоящите задачи и обучението в колежа.

41 кадрови войници са разпределени в пет специалности във втория випуск на колежа. Те ще учат “Командване на войскови единици до взвод”, “Логистика”, “Експлоатация и ремонт на радиотехническа, информационна и компютърна техника”, “Инженерна, химическа и специална техника”, “Обща и специализирана администрация”.

Право да се обучават в Колежа имат кадрови войници навършили 3 години кадрова военна служба и предвидени и предложени за длъжностно развитие от своите командири, а приемът се извършва съгласно Наредба на Министъра на отбраната за прием. Срокът за обучение е 11 месеца.

Учебните програми, по които се обучават бъдещите сержанти са съобразени с натрупания и анализиран опит от участието на контингентите ни в мисии зад граница. Основно място в подготовката заемат предмети като Лидерска подготовка, Тактико-специалната подготовка, чуждоезиково и компютърно обучение.

През ноември 2008 г. завърши първият випуск от 69 сержанти, които бяха назначени на длъжности в поделенията на Българската армия.