Оставиха Николай Антонов в ареста
Оставиха Николай Антонов в ареста / Радка Минчева

Бившият световен и европейски шампион на 200 метра Николай Антонов- Таланта остава в ареста, постанови Великотърновският окръжен съд. Днешното заседание на Темида в старата столица продължи повече от три часа. Николай Антонов е един от двамата извършители на въоръжен грабеж в горнооряховското село Първомайци.

В петък двама маскирани мъже, въоръжени с автомат "Калашников" и пистолет, отвлякоха микробус "Пежо Боксер" с 11 500 лева оборотни средства и неустановено количество цигари. По-късно микробусът със завързания шофьор, парите и цигарите бяха открити от полицията в местността "Селището", край великотърновското село Самоводене.

Николай Антонов бе задържан в неделя преди обяд в родния му град Разград за 72 часа. Тази вечер Великотърновски окръжен съд промени мярката в „Постоянно задържане под стража". Прокуратурата е повдигнала срещу Антонов множество обвинения, сред които за въоражен грабеж, отвличане, незаконно притежение на оръжие и т.н. Мярката може да бъде обжалвана в Апелативен съд в срок от две седмици.

Николай Антонов - Таланта е световен шампион на 200 м бягане в зала от 1991 г. и европейски в същата дисциплина година по-късно. И до днес републиканският му рекорд на 200 мeтра - 20.20 сек., поставен преди 19 години, не е подобрен. Антонов бе известен като "най-бързия бял мъж на планетата", тъй като на финалите на големи първенства конкуренти му бяха само чернокожи състезатели.

След края на спортната си кариера Антонов се завърна в родния Разград. През 2003 г. направи опит за самоубийство, като си преряза вените и се наръга в корема. Лекарите го спасиха, бе лекуван и от наркотична и алкохолна зависимост. Години по-късно е арестуван неколкокократно в родния си град заради пиянски скандали.