Осем нови камери ще следят за нарушители на пътя
Осем нови камери ще следят за нарушители на пътя / www.sxc.hu

Осем нови камери ще бъдат поставени до края на годината по пътищата във Великотърновска област, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция" главен инспектор Иван Каназирски. Те ще бъдат стационарни и подвижни, но от полицията отказаха да съобщят местата, на които ще се разположат устройствата за засичане на нарушителите на пътя.

В момента правоохранителните органи разполагат с една стационарна и две мобилни камери за контрол на пътното движение в региона. С тях от началото на годината до средата на декември са заснети 5 060 нарушения, като се отчита ръст на издадените електронни фишове, каза гл. инсп. Иван Каназирски.

Предстои въвеждане на видеоконтрол по всички основни пътни артерии в областта - първоначално по първокласните пътища и Хаинбоаз, а в последствие и по уличната мрежа на областния център и общинските градове. Стационарните камери имат вградени радарни устройства, които измерват скоростта и засичат различни нарушения на водачите на пътя.

Шофиране с превишена скорост е сред основните причина за пътните инциденти, добави гл. инсп. Каназирски. Като предпоставки за тежките катастрофи той посочи още лошата дисциплина на водачите на пътя, тяхната неопитност и слаба квалификация, а така също недостатъците на пътната инфраструктура и липсваща сигнализация.