Опозицията иска анкетна комисия да разследва случая с мъртвото бебе
Опозицията иска анкетна комисия да разследва случая с мъртвото бебе / Sofia Photo Agency, архив

Парламентарните групи на Синята коалиция, ДПС, БСП и депутатите от РЗС са се обединили около идеята за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая с бебето в Горна Оряховица. Четирима лекари от болницата в града бяха обвинени, че умишлено са умъртвили плода на 17-годишната родилка.

За сформиране на такава комисия са нужни 48 депутатски подписа. Идеята е тя да разследва кой е възложил подслушване на лекарите, кои са били подслушвани, кога е стартирала преписката по случая и да бъдат изслушани аудио записите от СРС-тата. Предвижда се комисията да е създадена на паритетен принцип и да извърши проверка в рамките на един месец.

С депутатите от ГЕРБ и „Атака" все още не са проведени разговори, но това предстои да се случи още днес.

Вчера бяха оповестени официално резултатите от аутопсията на плода, която беше направена от петима лекари. Заключенията на петимата медици са, че категорично не става въпрос за убийство на новородено - за което бяха заподозрени четирима лекари от Горна Оряховица. Проф. Тодор Чернев заяви пред Дарик, че бебето е било родено  мъртво и това е било доказано с хистологични проби. По думите му не може да има съмнения за лекарска небрежност. Той коментира, че случаят е напълно обикновен и шума около него е напълно излишен.