Окупаторите на 321 аудитория на ВТУ обявиха исканията си
Окупаторите на 321 аудитория на ВТУ обявиха исканията си / снимка: Окупация на ВТУ

Окупаторите на 321-ва аудитория на ВТУ излязоха с позиция, в която формулират своите запитвания и искания до ректорското ръководство, свързани с висшето образование. Писмото, разпратено да медиите, съдържа въпроси и предложения относно управлението, автономията и приоритетите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Те са оформени в три раздела с по няколко точки и подточки – въпроси за управлението и антикризисната програма на ръководството на ВТУ, въпроси, касаещи автономията на ВТУ и предложения за приоритетите на ВТУ, пряко свързани с качеството на обучение.

Протестиращите студенти искат да знаят направен ли е анализ на изминалата кандидатстудентска кампания, какви са резултатите от антикризисните мерки на висшето училище, какъв е резултатът до момента от сключените договори с университети в азиатски държави, кой поддържа страницата на ВТУ във Фейсбук, колко души имат партийна принадлежност в ръководството на ВТУ, как се оценява работата на университетския омбудсман и др.

Окупаторите настояват за приоритетно обновяване на учебните зали – оборудване с бели дъски и проектори, ангажираност на университета по отношение на използване на възможностите на електронното обучение, осъвременяване на университетска библиотека и на всички библиотеки на територията му.Необходимо е възстановяване на академичната дискусия между ръководство, преподаватели и студенти, пише още в позицията на протестиращите. Те искат да се осигури безжичен интернет на територията на всички корпуси, да се организира широк спектър от кръжоци и клубове по интереси и фиксирани семестриални такси, непроменени от първия до последния курс на обучението за всеки випуск. Настъпилите промени да касаят само приема на нови студенти.

Активисти на търновската окупация ще участват на срещата, която днес организира ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ и ще представят своята позиция. Дискусията по проблемите на висшето образование ще започне в 15,00 часа в аулата на университета. На срещата ще присъстват председателят на Студентския съвет Недялко Стоянов, към когото също има няколко запитвани, и деканите на факултети. Поканени са да вземат участие с идеи и предложения всички желаещи студенти.

Политическите искания на стачкуващите младежи ще бъдат обявени утре, когато се очаква окупаторите на всички български университети да излязат с обща позиция.