ОИТ: Строителите на Зеленка не са подписвали договори, няма книга за инструктаж
ОИТ: Строителите на Зеленка не са подписвали договори, няма книга за инструктаж / netinfo
Фирмата изпълнител на строежа-убиец на ул. Зеленка е регистрирала в Национална агенция по приходите трудови договори на трима строители.
Договорите, представени от Аванград 04 ЕООД обаче не са подписани от работниците, установи проверка на Обастната инспекция по труда.
Неподписаните договори в НАП са на загиналите Али Келов и Ибрям Хюсеинов и на отървалия се само с шок Мустафа Мустафов.
Другите двама строители, работили на обекта, нямат документи за трудови правоотношения. Това са Ибрям Келов и 21 годишният Казим Джаферов, който по чудо оцеля, след като стоя затрупан над два часа под пръстта.
Припомням, че в петък малко след 14 часа тонове земна маса затиснаха в изкоп трима строители. Двама от тях загинаха.Телата им бяха извадени близо 30 часа след инцидента.
В Инспекцията по труда не са представени книги за проведени инструктажи, съобщи директорът на инспекцията инж. Кинка Арменчева.
Тя уточни, че за изясняване на злополуката на възложителя “Вимар” ООД и на изпълнителя “Авангард 04” ЕООД ще бъдат изискани документи за цялостна проверка по спазване на трудовото законодателство и осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд.
Според Кодекса на труда за всяко нарушение на трудовото законодателство финансовата санкция на работодателя е от 1500 до 5000 лева.
Административното производство ще приключи до месец заради сложността на проверката, информира още инж. Арменчева.