Общинският съвет решава ще търси ли отговорност за злоупотребите в бившия тубдиспансер
Общинският съвет решава ще търси ли отговорност за злоупотребите в бившия тубдиспансер / Дарик нюз, архив

Финансови злоупотреби разкрива проверката в специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Трейман" във Велико Търново. Ревизията бе разпоредена от кмета на общината Даниел Панов, след като миналата година бившият диспансер се оказа пред фалит.

Докладът ще бъде обсъден на днешната сесия на великотърновския Общински съвет. Да се вземе решение за търсене на отговорност от длъжностните лица, причинили вреда на дружеството и да се задължи новият му управител да потърси допуснатите вреди по съответния ред предлага на местните парламентаристи Даниел Панов.

В края на ноември миналата година дългове на тубдиспансера са били в размер на 1 084 933 лева, сочат данните от ревизията. Над 437 000 от тях са към доставчици. Само на "Софарма трейдинт" АД дружеството има да дава повече от 333 000 лева. За заплати на персонала натрупаните суми са в размер на 318 000 лева. 

Докато дълговете на лечебното заведение са нараствали драстично, бившият вече управител д-р Иванчо Драганчев и главната счетоводителка Маргарита Атанасова - Панчева си разпределят допълни стимули за повече от 51 000 лева. Икономиската, назначена на несъществуваща позиция в националния класификатор на професиите и длъжностите, получава неправомерно заплата от 1 010 лева от началото на юни 2009 година. В резултат на неправомерно начисляваните й възнаграждения и обезщетения тя е ощетила лечебното заведение с общо 36 578 лева.

Без основание и без да се е договорил с принципала в лицето на кмета на Община Велико Търново бившият управител на белодробната болница д-р Иванчо Драганчев си фиксира във вътрешните правила за определяне на работната заплата 4.5 процента допълнително възнаграждение от приходите на РЗОК. Така за проверявания тригодишен период той е взел допълнително възнаграждение в размер на  14 722 лева. 

Д-р Драганчев сключва сам със себе си граждански договори за различни плащания, а главния счетоводител Маргарита Атанасова стимулира дори и със суми за консултантски услуги по програма "Туберкулоза", каквито  Атанасова не може да е изпълнявала.

Над 12 000 лева са пропуснатите ползи от занижените наеми  от имоти на бившия тубдиспансер. Най- куриозен е случаят с отдадения срещу 400 лева месечен наем апартамент в атрактивен район на София без наемателят д-р Ценка Бонева да плаща текущите и неотложните разходи В същото време с нея е подписан граждански договор с месечно възнаграждение в размер на 240 лева за... поддържане, почистване смяна на бельо и всичко необходимо за поддръжка на апартамента, в който е под наем.

Общо 52 точки включва днешната сесия на Общинския съвет. Сред тях са отчетите на общинските търговски дружества, поемане на краткосрочни дългове за финансиране на проекта за подобряване на туристическата инфраструктура, питания на съветници и т.н.