Община Г. Оряховица подписа договори за четири проекта с Министерството на околната среда и водите
Община Г. Оряховица подписа договори за четири проекта с Министерството на околната среда и водите / netinfo

Договорите по четири инфраструктурни проекта, финансирани по Оперативна програма на Министерството на околната среда и водите подписа в края на 2008 г. кмета на община Г. Оряховица инж. Йордан Михтиев.

Реализацията им ще започне в първите месеци на тази година, съобщават от администрацията.

Първият проект е за изграждането на 39 868 метра канализация в село Първомайци и включване на отпадните води в районната пречиствателна станция. С отпуснатите по Оперативната програма „Околна среда 2007 - 2013” средства ще се довърши и водоснабдителната мрежа на селото, като е заложено да се доизгради още 5 876 метра трасе. Срокът за реализация на проекта е 38 месеца.

Вторият проект „Разработване на интегриран работен проект за изграждане на пречиствателна станция, напорна канализация и рехабилитация на водопроводна мрежа село Драганово”е на стойност 936 466 лв. със срок за изпълнение е 18 месеца. По него ще бъде осигурена пълна готовност за стартиране на инвестиционен проект за изграждане на 52 км канализационна мрежа, локална ПСОВ за 4100 жители и довеждащ колектор, както и за подмяната на 52471 м. тръби на съществуваща водопроводна мрежа в селото.

Третият проект е „Разработване на интегриран работен проект за изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води, напорна канализация и рехабилитация на водопроводна мрежа село Поликрайще”, на стойност 835 306 лв. Срокът за изпълнение също е 18 месеца. През този период ще се подготви започването рехабилитацията на 43 127 м. водопроводна мрежа, изграждане на 42 756 м. напорна канализационна мрежа и локална пречиствателна станция за отпадните води.

Четвъртият проект е „Изработване на работни проекти за доизграждане на канализационна мрежа и подмяна на водопровод в град Долна Оряховица”. Стойността му е 143 416 лв., а срокът за реализация е 18 месеца. По него ще бъде подготвен инвестиционен проект за цялостното доизграждане на улична канализационна мрежа, с обща дължина 9 515 м. и подмяна на улични водопроводи с дължина 11 988 м в града.