Новоизбраният лидер на НДСВ Антония Първанова се срещна с партийния актив във В. Търново
Новоизбраният лидер на НДСВ Антония Първанова се срещна с партийния актив във В. Търново / DarikNews.bg
Новоизбраният лидер на НДСВ Антония Първанова се срещна с партийния актив във В. Търново
67893
Новоизбраният лидер на НДСВ Антония Първанова се срещна с партийния актив във В. Търново
  • Новоизбраният лидер на НДСВ Антония Първанова се срещна с партийния актив във В. Търново

Новоизбраният председател на НДСВ Антония Първанова се срещна с актива на партията във Велико Търново. Тя стартира серия от обиколки в страната, за да се запознае със състоянието на общинските организации по места. След конгреса на партията се забелязва желание за активна работа на нашите структури и преосмисляне на политиките и развитието на НДСВ и нейната роля в обществено-политическия живот на страната, каза Антония Първанова. Според нея е нужно да се възвърне спокойствието в страната, а държавата да установи активно партньорство с гражданското общество. Необходими са спешни мерки в няколко посоки - образование, здравеопазване, икономика и селско стопанство, посочи лидерът на НДСВ.

Според Първанова държавата трябва да стимулира на първо място младежкото и женско предприемачество. Ако спешно не се предприемат мерки за ограничаване на младежката безработица, ще се появи цяло поколение, което ще създаде дупка в здравно-осигурителната система. Това ще рефлектира  в обезпечаването на пенсиите за днешните работещи хора, предупреди Първанова. По думите й Европейският съюз залага 60 млрд. евро за стимулиране на предприемачеството сред младите хора в следващия програмен период. „България трябва да е готова с работещи проекти за усвояване на този ресурс“, отбеляза тя. Според Първанова една от формите в помощ на бизнеса би могла да бъде подобна на т. нар. „малки царски кредити“, въведени при управлението на НДСВ през 2001 - 2005 г. Тогава са били раздадени заеми на обща стойност 64 млн. лв. и са били разкрити 11 000 работни места. Всички раздадени царски кредити са върнати в срок, без никакво забавяне, уточни Първанова. По думите й, в страни като Китай, Сингапур и Тайланд се предприема целево стимулиране на женското предприемачество, което е довело до ръст в икономиката с около 9 процента. Подобни мерки се обсъждат и в някои европейски държави, отбеляза тя.

България е на първо място в Европа по неравнопоставен достъп до медицинска помощ, каза още Първанова. Според нея разкриването на медицински центрове  с високотехнологични линейки  в населените места трябва да бъде приоритет в здравната политика на страната. Председателят на НДСВ посочи, че платформата на партията за предсрочни парламентарни избори ще носи мотото „Национално единство за обществена справедливост“. Тя ще бъде представена на структурите в цялата страна. Една от целите ни е консолидация на формации като НИЕ, „Новото време“, БНД, „България на гражданите“, ГЕРБ, „Модерна България“, „Нова алтернатива“, чийто членове и структури излязоха именно от НДСВ, отбеляза Първанова.

Повече от нея в звуковия файл.