Новите спортни зали не стават за спорт, смята общински съветник
Новите спортни зали не стават за спорт, смята общински съветник / Дарик Велико Търново

Пет въпроса към кмета д- р Румен Рашев е отправил в питане общинският съветник Румен Димитров, съобщи на пресконференция самият той. То е внесено в Администрацията на 29 декември миналата година и е свързано с функционалността на новите спортни зали, построени от предприемача Дончо Караиванов в западната част на стадион „Ивайло".

„В местен вестник от 7 декември 2007 г.  пише, че община Велико Търново се сдобива със спортни зали с 2700 кв. метра разгъната площ, които са част от обезщетение на стойност 4. 2 млн. лв. Архитект е Пламен Цанев, а изпълнител строителният предприемач Дончо Караиванов. Срокът за построяването им е бил 23 месеца. Спортните деятели ме питат защо не са пуснати тези зали в експлоатация след като минаха вече три години", коментира Румен Димитров. Според него залите няма да свършат работа по предназначение, тъй като са високи по два метра, а по средата им са издигнати огромни носещи колони, така че стават само за „патешко ходене" и за „пълзене с медицинска топка". Съветникът пита д- р Рашев запознат ли е с предварителния проект на предприемача, наясно ли е дали има специфични изисквания за помещения за спортни нужди, защо е допуснато такова строителство, спазен ли е срокът за предаване в експлоатация и кога великотърновци най- после ще могат да ползват тези спортни зали.

 Чуйте повече от него в звуковия файл.

 Румен Димитров добави, че проектът е приет от комисия, в която преобладават членове на бившия Общински съвет. Неин председател е бил заместник- кмета Йордан Грозданов, а в състава са влизали архитектите Абаджиева, Брайнова и Малаков, съветниците Гани Пантилеев, Паскал Паскалев, Камен Алексиев, Исмаил Хаджимустафа, Иван Александров, Атанас Атанасов и т.н. Комисията е отправила забележка към предприемача да изгради две съблекални в приземния етаж.

„Това означава, че са били запознати с проекта и с това как ще изглеждат помещенията. Претенции към предприемача нямам- той е построил това, което са му одобрили. Въпросът е функционални ли са такива зали, защото според мен само една на втория етаж би могла да свърши работа", каза Румен Димитров

Дончо Караиванов сподели, че спортната сграда е готова отдавна, но няма кой да я приеме. По думите му той е похарчил над 20 000 лева през последните две години за охрана и не е притеснявал за нищо Общината. Предприемачът добави, че е свързал сградата с ток, вода и мръсен канал също за своя сметка. Всички ключове, контакти и електрически тела са монтирани, санитарните възли към съблекалните са с налепен фаянс и теракот. Според него няма зала по- ниска от 2, 80- 3 метра, а тези на втория етаж са високи по четири метра.

„Архитект Цанев е спазвал линията от към Спортния диспансер при проектирането. По същия начин процедирахме и при строителството на трибуните от източната страна", каза Дончо Караиванов. Предприемачът добави, че има спортове, които не изискват толкова високи зали, както шахмата и йогата например или тениса на маса. Проблемен за него в момента е достъпът до сградата и вероятно ще се наложи да се пробива улица откъм северната част на стадион „Ивайло". „И нея съм готов да направя", заяви Караиванов.

Директорът на Дирекция „Общинска собственост" Маринела Джартова, съобщи че документите на сградата са внесени при нея в средата на декември. Със заповед на кмета е назначена е комисия, която трябва да провери обекта дали съответства на проектите и да се произнесе за приемането му до края на тази седмица...