Новият кмет на Велико Търново подкрепя уникалния проект Бронзовата къща
Новият кмет на Велико Търново подкрепя уникалния проект Бронзовата къща / Sofia Photo Agency

В телефонен разговор избраният за кмет на община Велико Търново Даниел Панов е изразил подкрепата си пред автора на проекта „Бронзовата къща" - великотърновецът Пламен Деянов. Г-н Панов е изпратил на автора на уникалния проект следното писмо:

Уважаеми господин Деянов,

Имам честта и удоволствието да се обърна към Вас в качеството си на новоизбран кмет на Община Велико Търново. Преди няколко месеца с огромна радост научих за Вашата изключително успешна кариера и за невероятно креативния Ви и впечатляващ проект "Бронзовата къща".

В първия си ден като кмет на Велико Търново - градът, който свято пази Сърцето и Душата на България  имам удоволствието да декларирам пред Вас, че с всички сили и средства лично аз и общинска администрация се ангажираме да подпомогнем реализирането на този проект, както и всички свързани с него събития и дейности.

За всички нас ще бъде огромна чест да домакинстваме и да подпомагаме с всички сили и средства реализирането на проект, който ще потвърди желанието и готовността на града ни да работи върху кандидатурата си за "Европейска столица на културата " през 2019 г.

Вашият проект е забележителен манифест на съвременното изкуство с европейска визия, мащаб и концепция. Той дава възможност в България и във Велико Търново да се реализира едно изключително авторитетно и престижно световно културно събитие.

Като заявявам още веднъж личната си и институционална подкрепа за Вашия проект "Бронзова къща", оставам в очакване да установим контакт и да набележим срокове, начини и средства за това Община Велико Търново и цялата ни местна общност да окаже всяческа подкрепа при реализирането на проекта.

С дълбоко и искрено уважение,

ДАНИЕЛ ПАНОВ, Кмет на Община Велико Търново

„Бронзовата къща" е уникален, световен арт проект, който ще бъде реализиран във Велико Търново. Идеята е да бъде изградена къща от 4 000 специално отляти бронзови елементи и дори болтчетата и винтчетата, които ще скрепяват елементите, ще са от бронз. Това ще бъде най-голямата бронзова скулптура в света! Общото й тегло ще бъде 500 тона. За сравнение Статуята на свободата, която е от стомана и бронз, тежи 130 тона.

В завършен вид Бронзовата къща ще представлява триетажна постройка с височина на всеки от етажите 4 метра. Бронзовата къща е реализация на идеята на своя автор Пламен Деянов, че: „изкуството трябва да бъде и функционално, а не само декоративно". След завършването си уникалната сграда-скулптура ще се превърне в център за съвременни изкуства.

В стара семейна леярна в Берлин вече са отляти първите елементи от конструкцията за Бронзовата къща. Архивът на проекта ще се намира и съхранява във възрожденска къща в село Арбанаси. Проектът е финансиран изцяло от своя автор Пламен Деянов. Чрез специално създадена за проекта фондация вече се набират средства чрез продажби на посветени на проекта скици, графики и макети.

През април 2012 г. във Велико Търново ще бъде проведено първото специално събитие, посветено на проекта „Бронзовата къща". Ще бъдат показани малко известни работи на швейцарския архитект, урбанист и дизайнер Льо Корбузие, който е посетил Велико Търново точно преди 100 години - през 1911 г.

Намерението на автора Пламен Деянов е проектът да бъде реализиран в рамките на 2-3 години на мястото на закупена стара къща на Самоводската чаршия, която няма историческа или архитектурна стойност.

Пламен Деянов произхожда от род със 700 годишна история. На 40 години е. Роден е в Арбанаси. Завършва специалност „Дърворезба" в Художественото училище в Трявна, след това завършва Национална художествена академия в София, Художествена академия във Виена, учи и в Лос Анжелис, Токио и Стокхолм. Има самостоятелна изложба в „Кунсверейн"- Хамбург, което го нарежда до изключителни творци като Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Питър Блейк, Фрида Кало и Анди Уорхол.