Никуджага, уасаби и суши приготви за великотърновци японски майстор готвач
Никуджага, уасаби и суши приготви за великотърновци японски майстор готвач / DarikNews.bg
Никуджага, уасаби и суши приготви за великотърновци японски майстор готвач
45776
Никуджага, уасаби и суши приготви за великотърновци японски майстор готвач
Никуджага, уасаби и суши приготви за великотърновци японски майстор готвач
  • Никуджага, уасаби и суши приготви за великотърновци японски майстор готвач
  • Никуджага, уасаби и суши приготви за великотърновци японски майстор готвач

Духът и вкусът на Япония докоснаха старопрестолната столица. Традиционна японска кухня представи снощи пред жителите и гостите на Велико Търново личният майстор готвач на Посланика на Япония. Демонстрацията бе част от 22-рите Дни на японската култура в България, които се провеждат през месеците октомври и ноември.

Майстор готвачът Теруясу Кашива демонстрира не само очарованието и красота на японската традиционна кухня, но и значението и важността на всеки един изходен продукт, който носи в себе си характерно послание за всеки сезон. Майстор готвачът приготви и нагости присъстващите с традиционното японско суши.

Гостите вкусиха и от зеленото чудо - уасаби. Японската подправка е разновидност на хряна и е позната като лютивия зелен сос за овкусяване на суши, макар че често се среща и под формата на прах или паста. Супа от водорасли и месо с картофи по японски, наречено никуджага, опитаха още поканените гости.

Ритуалът за хранене и начинът на проготвяне и сервиране на ястията са много важни за японската култура. Първо нахрани душата с очите си, а после нахрани и тялото - това в пълна сила важи за японската традиционна кухня, обясни Валентина Дянкова, председател на великотърноското дружество за приятелство между България и Япония. За японците храненето е ритуал и към него те пристъпват като към свещенодействие.

Никуджага, уасаби и суши приготви за великотърновци японски майстор готвач
netinfo

Малко храна, но поднесена с вкус е принципът, към който се придържа и личният готвач на японския посланик. Майстор Кашива е завършил Професионалния готварски колеж в Канадзава, след което работи в реномирани ресторанти в Япония. От октомври 2010 г. работи като готвач в резиденцията на японския посланик в София.

Негово превъзходителство Макото Ито също присъства на демонстрацията на японски ястия във Велико Търново. Той благодари на студентите японисти от ВТУ, както и на всички българи, за моралната подкрепа и благотворителните акции, които организираха в помощ на семействата, пострадали при опустошителното земетресение във Фукушима. Седем месеца след трагедията Япония върви уверено по пътя на своето възстановяване, заяви посланикът. Все повече българи се запознават с японската култура, традиции и обичаи, каза Макото Ико.

Чуйте повече в първия звуков файл.

Над 20 000 са японските ресторанти в цяла Европа и САЩ, където през последните няколко години се наблюдава бум на японската кухня, посочи културният аташе в японското посолство Ая Отаки. Все по разпорсотранен и познат става вкусът на уасаби и суши и в България. Най-характерното за японската кухня е че ястията са съобразени със сезоните, а продуктите почти не се обработват термично, обясни Ая Отаки.

Чуйте я във втория звуков файл.