Неприятна миризма се носи над Велико Търново, изясняват източника
Неприятна миризма се носи над Велико Търново, изясняват източника / DarikNews.bg, архив

Странна миризма притеснява великотърновци. От известно време над старата столица се носи мирис на оборска тор. Според Регионалната екоинспекция във Велико Търново не е известен източникът на неприятния аромат. От миналата седмица във ведомството са подавани множество сигнали за миризми на оборска тор както в центъра на града, така и в някои от кварталите.

В официално становище на РИОСВ се казва, че земеделските производители са в кампания по прибиране на реколтата и при освобождаване на земеделските земи се извършват агротехнически мероприятия като оран и съпътстващо наторяване с органични торове /оборска тор/, което е вероятната причина за периодично появяващите се миризми. В информацията се посочва още, че на основание чл. 31 от Закона за почвите, компетентен орган, осъществяващ контрол върху внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично активни вещества и хранителни субстрати, определени със Закона за защита на растенията, е Министерство на земеделието и храните и неговите регионални структури.

РЕКЛАМА

От Областната дирекция по безопасност на храните уточниха, че към момента институцията е издала разрешително за подобна обработка на почвите само за землище в района на град Павликени. Той обаче се намира на повече от 40 км разстояние от Велико Търново. Предстои проверка дали земеделски производители край Велико Търново извършват наторяване с оборска тор.

Екоинспекторите продължават да търсят причинителя на острата миризма. Специалистите обаче признават, че нямат апаратура, която да улавя ухания и да установява какъв е техния източник.