НДСВ пита ВСС кой съдия е разрешил подслушването на лекарите в Горна Оряховица
НДСВ пита ВСС кой съдия е разрешил подслушването на лекарите в Горна Оряховица / www.sxc.hu
НДСВ пита ВСС кой съдия е разрешил подслушването на лекарите в Горна Оряховица
36198
НДСВ пита ВСС кой съдия е разрешил подслушването на лекарите в Горна Оряховица
  • НДСВ пита ВСС кой съдия е разрешил подслушването на лекарите в Горна Оряховица

НДСВ иска да стане ясно кой съдия и с какви мотиви е разрешил използването на СРС срещу лекари в Горнооряховската болница, налице ли са били законовите предпоставки за това и дали същият магистрат е разрешил събраната информация по висящо следствие да бъде декласифицирана. За това настояват от жълтата партия в писмо до Висшия съдебен съвет, до правосъдния министър Маргарита Попова и до вътрешната парламентарна комисия.

От жълтата партия настояват още членовете на вътрешната парламентарна комисия да изслушат вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов и да кажат дали той законно е оповестил от трибуната на Народното събрание информацията от СРС-тата по случая в Горна Оряховица, която е следствена тайна.

„Зачестилата през последните месеци практика на интензивно използване на специални разузнавателни средства е тревожна и опасна", пише председателят на НДСВ Христина Христова до ВСС. Според жълтите прекомерното използване на СРС е крайна мярка, която трябва да се прилага след като бъдат изчерпани останалите способи за събиране на доказателства. „Широкото използване на СРС всява смут и несигурност в цялото общество и нарушава личното пространство на всеки от нас - подобни прояви вредят не само на отделните граждани, но и създават усещането за полицейщина и неспазване на презумпцията за невиновност до доказване на противното", се посочва още в писмото.

Жълтата партия посочва още, че преди да сезира европейските институции за този „сериозен проблем", се обръща към ВСС, за да може органът, отговорен за независимата съдебна система, да оповести кой съдия е разпоредил използване на СРС срещу българските медици, при положение, че такова може да бъде разрешено само при престъпления, за които в Наказателния кодекс се предвиждат 5 и повече години лишаване от свобода.

Междувременно в интервю за Дарик председателят на постоянната подкомисия в НС за контрол на използването на специални разузнавателни средства Явор Нотев съобщи, че комисията е отправила запитване по случая с подслушването на лекарите в Горна Оряховица. „Искаме да проверим и да изградим становище на комисията за законността на искането, законността на прилагането на СРС-та и на начина, по който се е стигнало до огласяването - в цялост да проследим законността на действията на всеки, който е имал отношение към тези процедури", обясни Нотев. Той уточни, че след като получи исканата информация комисията ще обяви решението си дали е било законосъобразно искането и ползването на специалните разузнавателни средства, както и процедурата по декласифицирането на тази информация, ако такова е сторено.

Що се отнася до това има или няма извършено престъпление във връзка с разпространяването на тази информация, компетентна да каже е прокуратурата, която вече е сезирана от левицата по този случай, уточни Явор Нотев. По думите на Нотев, ако вътрешният министър има пряко участие в някоя от процедурите по случая с подслушването на горнооряховските лекари, няма пречка Цветан Цветанов да бъде изслушан от подкомисията в парламента.