НЦИОМ: Кметът е най-влиятелната личност в общината, следва го ректорът на ВТУ
НЦИОМ: Кметът е най-влиятелната личност в общината, следва го ректорът на ВТУ / dariknews.bg
НЦИОМ: Кметът е най-влиятелната личност в общината, следва го ректорът на ВТУ
30870
НЦИОМ: Кметът е най-влиятелната личност в общината, следва го ректорът на ВТУ
  • НЦИОМ: Кметът е най-влиятелната личност в общината, следва го ректорът на ВТУ

Кметът на Велико Търново Румен Рашев е най-авторитетната и влиятелна личност в общината, показва представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение, направено сред 600 души в периода от 1 до 9 юни. Година преди края на третия си мандат градоначалникът продължава да оглавява класацията за местни авторитети, като събира подкрепата на 23 % от анкетираните. Румен Рашев е посочен като авторитет от заможните и високообразовани жители на общината, от хората на възраст между 40 и 49 години, както и от симпатизантите на СДС. Второто място като местен авторитет заема ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ със 7%, на трето място се нарежда депутатът от ГЕРБ Христо Христов с 5%, зам.-кметът на Велико Търново Йордан Грозданов също е посочен от 5 % от анкетираните като местен авторитет, 3% получава областният управител доц. Пенчо Пенчев.

По одобрение и рейтинг на политиците класацията оглавява вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който получава 74% одобрение сред анкетираните великотърновци. Едва 11 % не го одобряват. Резултатът на одобрение за вицепремиера е по-висок от средния за страната, който е около 60 %. Цветан Цветанов получава най-високи стойности на одобрение от младите хора, от представителите на бизнеса и от привържениците на ГЕРБ - 91 %. Работата на министър Цветанов се ползва с подкрепа и сред симпатизантите на повечето местни партии. 70% от привържениците на Социалистическата партия в региона одобряват работата на вътрешния министър.

На второ място сред политическите авторитети в община Велико Търново е ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, който е одобряван от 43 % от интервюираните жители на общината. Той е харесван по-често от младите хора, от жителите с висок жизнен стандарт и тези, които работят в администрациите в града. Ректорът се ползва със симпатиите на половината избиратели на ГЕРБ и на СДС, одобряват го и 36% от привържениците на БСП в общината. Масовата му популярност се дължи както на авторитета му като ректор на ВТУ, така и на натрупания от него политически опит като общински съветник.

В топ-листата на най-одобряваните от местните хора политици влизат още зам.-кметът на Велико Търново Йордан Грозданов с 33% одобрение, областният координатор на ГЕРБ и депутат Христо Христов с 25%, областният управител доц. Пенчо Пенчев- също с 25%, депутатът от Коалиция за България Бойко Великов - с 22% одобрение и бизнесменът Петър Христов -също с 22%.

Изследването на НЦИОМ отчита и кои са най-големите проблеми в община Велико Търново. Чуйте ги в звуковия файл от социолога Румен Чакъров.