Наш художник стана почетен гражданин на Южнокорейски град
Наш художник стана почетен гражданин на Южнокорейски град / netinfo

Художникът Румен Димитров-Попа от великотърновската Арт група „Дупини" е обявен за почетен гражданин на град Ичеон, Южна Кореа. Почетната титла е връчена на артиста от кмета на града Чо Бионг Дон по време на симпозума за скулптура в южнокорейския град, провел се от 8 до 30 юли. Събитието се провежда ежегодно под егидата на ЮНЕСКО.

В петнадесетото издание на форума са участвали 10 творци - по един представител от България, Унгария, Испания, Китай и Малайзия и петима художници от Южна Корея. Творбата, направена от Румен Димитров-Попа по време на симпозиума, се нарича "Сияйна светлина".

Град  Ичеон се намира на един час път от столицата на Южна Корея Сеул и в него живеят 200 000 души. Ичеон е част от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, в която членуват градове от цял свят развиващи занаятите и народното изкуство.

В града под егидата на световната организация се провеждат две събития - ежегоден пленер по скулптура и бианале керамика на 2 години. По инициатива на кмета на града Чо Бионг Дон, насърчавайки всички форми на съвременното изкуство, тази година всички участвици в юбилейното издание на симпозиума по скулптура са обявени за почетни граждани на Ичеон.

Симпозиумът в Ичеон е поредната творческа изява на Румен Димитров - Попа в Южна Корея. В азиатската страна той е участвал в шест арт събития, три от които бианалета за изкуство в природата. Негови творби има и в Парка на мира, намиращ се в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

Румен Димитров е завършил Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ. Има множество участия в изложби и арт събития у нас и в над 50 пленера и симпозуима в чужбина. Той е един от създателите на Арт группа "Дупини", която организира първият у нас симпозиум Изкуство в природата в началото на юни в с. Габровци. Събитието се реализира с подкрепата на Община Велико Търново и кмета старата столица Даниел Панов.