Наплив за записване на първолаци в Бачо Киро и Патриарх Евтимий
Наплив за записване на първолаци в Бачо Киро и Патриарх Евтимий / netinfo

Училищата във Велико Търново започнаха да приемат молби за записване на първокласници, информираха от отдел „Образование” на общината.

Най-голям е напливът за основните училища „Бачо Киро” и „Патриарх Евтимий”.
100 молби са приети в училище „Бачо Киро” само за няколко часа в първия учебен ден след коледно-новогодишната ваканция. Това означава, че на този етап и няколко месеца преди да започне официалното записване на най-малките ученици, училището може да сформира пет паралелки първокласници.

Ако подадените молби се окажат много повече от възможностите на училището, с предимство ще се ползват децата, които са завършили подготвителния клас на самото училище, както и тези, които живеят в неговия район. Според критериите, утвърдени от Педагогическия съвет, първи влизат и малчуганите, които имат братя или сестри в съответното училище или пък са деца на служители на школото. С предимство ще се ползват и тези със специални образователни потребности или с таланти.

595 първокласници има в община В.Търново за предстоящия 15 септември. Цифрата не е окончателна, но почти е сигурно, че най-малките ученици ще са по-малко от миналата година. Тогава в училище за първи път пристъпиха 682 деца.