Над 4000 аплодираха спектаклите на Арабеск
Над 4000 аплодираха спектаклите на Арабеск / dariknews.bg

Над 4000 зрители са посетили спектаклите на балет „Арабеск" през изминалия уикенд на хълма Царевец. Балетната трупа представи две представления на „Болеро", вместо предвиденото само едно изиграване. Решението на шефката на балета Боряна Сечанова бе заради огромния успех на танца в първата вечер и като подарък за зрителите през следващата в събота вечерта.

Балет „Арабеск" участва за втора година в оперния фестивал „Сцена на вековете", който се проведе на Царевец. 1600 зрители наблюдаваха първия спектакъл на трупата, в който бяха включени три балетни миниатюри „Лудо вино", постановка по народна музика, „Двойнственост" - творба по музика на Астор Пиацола и стихове на Пабло Неруда и „Болеро" на Равел.

Най-много овации събра танцът „Болеро", който е емблематичен за балет „Арабеск". Той е наследство от дългогодишната директорка на балета и хореограф Маргарита Арнаудова. Това е най-играният спектакъл в афиша на „Арабеск" от 1987 г. до днес, когато е бил поставен за първи път.

В събота „Арабеск" игра за публиката си нова балетна версия на знаменитото произведение на Карл Орф „Кармина Бурана". Представленията на „Арабеск" в петък и събота завършваха със спектакъла „Звук и светлина", който бе подарък за всички зрители и гости на фестивала.

За първи път спектаклите бяха достъпни и за хора с увреждания. За тях от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов" бе осигурен специален транспорт от входа на Царевец до подстъпите за зрителските места.

Хора от цялата страна и много чужденци аплодираха спектаклите на „Арабеск". Сред публиката бяха Кръстю Петков и съпругата му, бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски и евродепутатът Надежда Нейнски, придружена от съспруга си Светлин. Сред чуждестранните зрители най-многобройни бяха руснаците и румънците, следвани от англичани, испанци и французи.