/ Община Свищов
В Свищов ще се проведе Националната кампания „Бъди войник“ на Министерство на отбраната, организирана със съдействието на Военно окръжие-Велико Търново, 55-ти Инженерен полк - Белене и Община Свищов.

Кампанията "Бъди войник" минава през Русе на 15 май

Кампанията има за цел да популяризира военната професия и да привлече кандидати за военната служба. На 13 май в Гербовата зала на община Свищов се проведе разяснителна пресконференция на Националната информационна кампания за популяризирането на военната професия „Бъди войник“, която ще се проведе в Свищов на 16 май и е част от културните събития в Майската програма на Общината.

Карлово е домакин на кампанията „Бъди войник“

Пресконференцията пред местните медии бе дадена от началника на Военно окръжие-Велико Търново подп. инж. Иван Ангелов, зам.-командира на 55-ти Инженерен полк – Белене подп. Иван Тишков и директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов.

Подп. инж. Иван Ангелов обясни, че кампанията „Бъди войник“ ще се проведе в 29-те областни града, плюс градовете Карлово, Свищов и Асеновград. До сега тя е проведена в 8 от тях, като вече се отчитат реални резултати и завишен интерес от страна на младите хора към професията „войник“.

Националната кампания „Бъди войник“ идва в Ямбол

За справка, той съпостави миналата година когато за едно място е имало един кандидат, а сега съотношението е 1:3. Подп. инж. Ангелов допълни, че към момента има обявени 4 конкурса за 250 войнишки длъжности, като предстои да бъдат обявени нови. Основните изисквания към кандидатите (мъже и жени) са – да са до 28 години, физически здрави, да имат завършено средно образование и да са неосъждани.

Здравословното състояние на кандидатите се установява след пълни прегледи във ВМА, които са за сметка на Министерство на отбраната. Документи за кандидатстване се подават към Военно окръжие – Велико Търново.

Подп. Иван Тишков обясни, че Националната кампания в Свищов ще се проведе на 16 май от 16.30 часа, на пл. „Алеко“, където ще има разположена информационна борса за набиране на войници и матроси, както и статичен показ на военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски и Военноморските сили.

На площада ще бъдат разгърнати 7 демонстрационни центъра, като единият от тях ще включва и роботизирана военна техника. Няма да може да бъде показана само верижната инженерна техника, която пък може да бъде на разположение в пункта за постоянна дислокация в Белене, на 31 май, когато е обявен „Ден на отворените врати“ във военното поделение.

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов подчерта, че кампанията има за цел да популяризира военната професия и да привлече кандидати за военната служба, за което се радва, че община Свищов може да съдейства.

Той разясни, че културната част от мероприятието ще започне на същия ден в 18.30 часа, на пл. „Алеко“, с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

След тях участие ще вземат Духовият оркестър към 55-ти Инженерен полк – Белене, танцов състав при АРТ център „Творецът“ - Свищов и мажоретният състав към Школата по изкуства при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“-Свищов.

Росен Маринов подчерта, че при лошо време концертите ще се проведат в салона на Първо българско читалище, а за демонстрацията на военната техника ще бъдат създадени необходимите условия за да се проведе по план.

Ето и основните акценти в програмата в Свищов:

16.30 ч., на пл. „Алеко“
Информационна борса за набиране на войници и матроси.
Статичен показ на военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски и Военноморските сили.

18.30 ч., на пл. „Алеко“ 
Концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
С участието на Духовия оркестър към 55-ти Инженерен полк – Белене, Танцов състав при АРТ център „Творецът“ – Свищов и мажоретния състав към Школата по изкуства при Първо българско читалище – Свищов.

Входът е свободен.