Национален ден на спасението почита паметта на загинали медици, полицаи и огнеборци
Национален ден на спасението почита паметта на загинали медици, полицаи и огнеборци / netinfo
Ден на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг, отбелязват българските лекари и медицински сестри на Успение Богородично.
Инициативата 15 август да бъде ден за почит пред паметта на загиналите медици е на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. През 2005 година Инициативен комитет предложи 15 август за Ден на медиците, загинали на работното място, във войни, по време на бедствия, аварии и катастрофи или зараза.
Инициативата подкрепиха Министерството на здравеопазването, Национален алианс ”Живот за България”, КНСБ и КТ Подкрепа. От тази година денят за почит се нарича Национален ден на спасението. Инициативният комитет обяви 15 август за Национален ден на спасението, в който отдаваме почит и на полицаи и огнеборци, загинали при спасяването на човешки живот.
На 15 август 1963 година умира д-р Стефан Черкезов, чието име носи лечебното заведение в старата столица. На път от Горна Оряховица за село Средец, автобусът, в който той пътувал, се ударил в цистерна. 26-годишният лекар започнал да спасява горящите пътници, но сам починал от тежките изгаряния по тялото си.
Годишнината ще бъде отбелязана със служба в параклиса на областната болница и ритуал за поднасяне на цветя пред бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов в двора на здравното заведение.
На паметната плоча ще бъде изписано още едно име на лекар – на кардиолога д–р Симеонов, починал преди няколко месеца на работното си място, след нощно дежурство.