На Парк дьо Пренс Емо Костадинов играл с корите на Сашо Ангелов, треньорът на Етър запазил шортите на Трифон Иванов
На Парк дьо Пренс Емо Костадинов играл с корите на Сашо Ангелов, треньорът на Етър запазил шортите на Трифон Иванов / Дарик нюз, архив

Уникални сувенири от 17 ноември 1993 година пази старши треньорът на „Етър В. Търново” Сашо Ангелов. На тази дата националният отбор постигна една от най- великите победи в историята на българския футбол. На стадион „Парк дьо Пренс” във френската столица „Пеневата чета” победи с 2:1 националите на Франция и постави началото на поредица от паметни за родния футбол успехи, сред които четвъртото място на Световното първенство в САЩ през 1994 г.

За първия тим на България преди 20 години на терена излизат от нашия регион Трифон Иванов, Краси Балъков и Цанко Цветанов. Сред 18- тте са още Сашо Ангелов и Ивайло Йорданов. Последните двама са на скамейката на „Парк дьо Пренс” в Париж, но тъй като тогава в тимовия лист се пишат по 16 футболисти, а смените са две, на попадат в групата и не са по екипи.

Любопитно е, че „екзекуторът на петлите” Емил Костадинов, отбелязъл двата гола за победата с 2:1, е играл с предпазните кори на Сашо Ангелов. Тогава нападателят забравил своите протектори и поискал тези на защитника. Днес те са сред футболните спомени на настоящият треньор на етърци. В неговия личен музей са и гащетатата на Трифон Иванов, с които „железния бранител” бе на „Парк дьо Пренс”.

„В еуфорията след срещата Трифон свали гащетата и се хвърли в басейна. Прибрах ги за спомен, а наскоро му казах, че са в мен”, разказа Сашо Ангелов. В дома си той съхранява още екипът и обувките, с които играе първия си мач за националния отбор на 12 април 1991 г. в Одензе срещу Дания, както и тези, с които Валери Божинов стана най- младият чужденец, дебютирал в Серия „А” на Италия- на 27 януари 2002 г. в срещата „Лече”- „Бреша”, ненавършил още 16 години.

„Преди двубоя с Франция бяхме настанени в хотел в билозст до Версай. На 17 ноември сутринта с лекаря на националния отбор д-р Гевренов, който вече не е между живите, се разхождахме в един от парковете. Тогава той ми разказа за една друга голяма победа на България във Флоренция срещу Белгия през 1965 г. Помислих се, кога са минали 20 години, а ето, че вече минаха толкова и от мача с французите.  Малко преди самата среща помощник- треньорът Краси Борисов ни каза, че с Ивайло няма да сме в тимовия лист. Спомням си, че голът на домакините стана след откровен фал срещу Цанко Цветанов, а след втория на Емо Костадинов на стадиона се чуваха само радостните възгласи на момчетата от младежкия национален отбор, сред които бе и Наско Костадинов- Шейлата от „Локомотив” /Г. Оряховица/, докато французите бяха замлъкнали, невярвайки в случващото се. Тогава обявиха, че Господ е българин. Сигурно, но това поколение заслужаваше тези успехи. Истински лидер бе Трифон Иванов, с който се съобразяваха всички в състава, а най- големите професионалисти Краси Балъков и Любо Пенев”, спомня си Сашо Ангелов.

В неделя той няма да може да присъства на срещата на „Пеневата чета” в София, с която ще бъде ознаменувана 20- ата годишнина от победата над „петлите”, защото по същото време ще води „Етър ВТ” срещу „Ботев” /Луковит/ на стадиона в Дебелец.

„Играем с първия отбор в класирането, в който има доста футболисти, минали през „Б” група. Корав съперник, един от най- добрите в групата. Не бива обаче да забравят, че гостуват на „Етър”, който независимо, че е разчита на много млади момчета играе за името и честта си във всеки мач. Целта ни е единствено победа”, заяви Сашо Ангелов. След двубоя той ще потърси бившите си съотборници в националния тим и ако все още са в столицата ще пътува, за да се видят поне за кратко. За срещата с „Ботев” са налице всички футболисти, с изключение на наказания Росен Ванков.