Миндя рок фест събира приятели за пета година
Миндя рок фест събира приятели за пета година / DarikNews.bg

15 български рок банди ще участват в тазгодишното издание на Миндя рок фест, което ще се проведе от 22 до 24 август. На сцена, издигната в центъра на великотърновското село, ще се изявят не само местни групи, но и големи рокаджийски банди и музиканти като Васко Кръпката с Подуене Блус Бенд, Блус Трафик, Силует и Севи, избрана с гласуване от публиката за подгряваща група на Бон Джоуви.

Фестивалът се организира за пета поредна година от Фондация "Миндя рок фест", част от която е основният двигател на събитието - Евгений Дайнов. Политологът се слави като най-известният жител на село Миндя. От 30 години Дайнов се подвизава в рок група "Магистри" като китарист, композитор и текстописец. Бандата и тази година ще забие на фестивалната сцена в Миндя.

Организаторите на фестивала го определят като най-големият безплатен музикален лайв форум в България. Първото му издание се провежда през 2009 г. по идея и с финансиране от семейство английски заселници. Фестът акцентира на българската музика - предимно рок и блус, както и на местните фолклорни състави. Музикантите са разквартировани из къщите на селото, а публиката има на разположение множество палаткови и караванни лагери.

За три дни Миндя отново ще се превърне в българския вариант на Уудсток, смята Евгений Дайнов. И тази година той ще предостави къщата си за настаняване на гостуващи почитатели на рока. Миналата година в двора ми бяха опънати 10 палатки и нощуваха близо 30 човека, разказа политотологът- рокаджия. Той се похвали, че отскоро групата му има певица, което се случва за първи път в 30-годишното й съществуване. Пресияна пее предимно джаз, но сега ще има възможност да смени амплоато като вокал на рок банда “Магистри”.

С всяка изминала година се увеличават както гостуващите групи, така и публиката, споделят организаторите. В първия ден на феста, 22 август, ще се надсвирват нови български банди, а специална комисия ще оценява техните изпълнения. В състезанието ще премерят сили пет млади групи – “Overhigh”, “Kovu” и “Powerslave” от Велико Търново, софиянците от “Sunday” и “Free Riders” от Добрич. Най-добрата банда ще спечели като награда професионален звукозапис на свое авторско парче и популяризирането му.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 23 август с традиционно слово на кмета и певиците от местния ансамбъл "Веселина", в който се изявяват англичанки и българки едновременно. На сцената ще се качат още Earthsize и Черноризец от Велико Търново, Purple Haze от Великобритания, Силует и Севи. Третата вечер на сцената ще забият Демоде, Блус Трафик, Магистри, Тортила Флат и Васко Кръпката с Подуене Блус Бенд. На 25 август Миндя рок фест ще гостува в Елена по покана на кмета Дилян Млъзев. В балканския град ще свирят пет банди.

Около 14 000 лв. е целият бюджет на фестивала. 90% от средствата са осигурени от бюджета на Община Велико Търново. С парите ще бъдат покрити разходите по озвучаването, изграждане на сцената и осветлението. Организаторите са подпомогнати също от спонсори и дарители. Хонорари, при това символични, ще бъдат заплатени само на големите групи. Входът за тридневните концерти е безплатен. Изпълненията ще се излъчват и онлайн на страницата на феста във Фейсбук. Миналогодишното издание, което е събрано в диск, ще се продава на предстоящия фестивал.