Милко Божков и Светломир Мариновски показват свои творби в Хан Хаджи Николи
Милко Божков и Светломир Мариновски показват свои творби в Хан Хаджи Николи / плакати: Хан Хаджи Николи

Художниците Милко Божков и Светломир Мариновски представят едновременно свои изложби в галерията на "Хан Хаджи Николи" във Велико Търново. Тази вечер от 18,30 ч. ще бъдат открити експозициите "ALAJÄRVI.FI" на Милко Божков и "Обиталища II" на Светломир Мариновски.
 
Милко Божков показва свои работи от участието си в арт проект, организиран от финландския музей "Нелимаркка" през 2011 г. Световноизвестният български художник е родом от великотърновското село Ресен. Завършил е Художествената академия в София, след което става стипендиант на Френското правителство в Париж. Има над 100 самостоятелни изложби и над 150 участия в групови изложби и биеналета на живописта и графиката в България и над 20 страни по целия свят. Носител е на награди за живопис и графика от България, Словакия, Сърбия, Хърватска, Полша, Русия, Франция, Япония, САЩ.

Творби на Милко Божков притежават Конгресната библиотека във Вашингтон, Музеят на изкуствата в американския щат Орегон, Националната библиотека в Париж, Галерията на префектура Канагава в Япония; Полският музей за съвременно изкуство и много други галерии и частни сбирки в страната и чужбина.

Светломир Мариновски е завършил графика в Националната художествена академия „Н. Павлович". През 2011 г. става съучредител на асоциацията „България по пътя на музите". Има десет самостоятелни изложби и множество колективни участия в изложби и пленери в страната и чужбина. Носител е на първа награда за графичен дизайн на „Реклама Експо 2003", бронзов медал от Фотографска академия, а през миналата година печели голямата награда за календар на Международния пловдивски панаир.