Медали от състезания и десетки грамоти колекционира търновски учен
Медали от състезания и десетки грамоти колекционира търновски учен / DarikNews.bg
Медали от състезания и десетки грамоти колекционира търновски учен
76383
Медали от състезания и десетки грамоти колекционира търновски учен
  • Медали от състезания и десетки грамоти колекционира търновски учен

Учен, преподавател, общински съветник във Велико Търново. Това са само част от детайлите в професионалната биография на проф. Михаил Харалампиев. Любовта му към науката и в частност към химията се поражда още в първите години в училище. „След военните години все още се намираха учители, които бяха посветили живота си на тази професия. Тяхната мисия бе не само да изграждат знания у децата, но и да ги формират като характери”, припомня си ученият.

Основното му образование е преминало в училището в габровското селце Враниловци, където навремето е имало над 250 деца. „Учителят по физика и химия намери удивителен начин да привлече вниманието ни с изработката на всевъзможни уреди. Когато пък свършехме със задачите по- рано, използвахме времето до края на часа за спортни игри. Това много ни мотивираше”, с носталгия разказа проф. Харалампиев.
Химикът продължава образованието си във Висшето военно училище. Избира химически профил. Голяма част от изпитите си държи пред водещи имена в науката. „Зад това се крие личната ми жажда и самочувствие да съчетавам науката и спорта и да съм в първите редици”, с усмивка споделя професорът.

Сериозен успех за него е колективната награда за мир за 2013 година, която бе присъдена на Организацията за забрана на химическото оръжие. Търновският учен е удостоен със сертификат за личен принос за наградата, както и много негови колеги. „Всички, които работехме за организацията, бяхме събрани чрез международен конкурс. Ние пишехме история, разрушавайки един клас от оръжията за масово унищожаване”, каза химикът. Той подчертава, че основен принцип на работа е унищожаването да бъде екологично чисто, а процесът строго контролиран от няколко независими организации.

За спортните му успехи също може да се говори много. Първото си състезание спечелил едва 9- годишен. Особено ценно за него е третото място от републикански крос за юноши. Активно участва в състезания и като курсант. Биатлон, бягане със ски, ски ориентиране, триатлон, маратони за ветерани са само част от дисциплините, в които професорът е постигал отлични резултати. Споделя, че част от съперниците му са били на възраст, в която могат да му бъдат синове. В заключение споделя, че носи гена на своя прадядо, който е достигнал 112- годишна възраст. „Бих посъветвал младите хора, че с воля, ум и желание всичко може да се постигне”, добави проф. Михаил Харалампиев.

Целия разговор с него може да чуете в звуковия файл.