/ Община Свищов
На един от най-големите християнски празници „Успение Богородично“ стотици миряни се събраха в манастира край Свищов, за да се помолят за здраве и да отдадат заслужена почит на Божията майка. Свещеникът Христо Павлов отслужи празнична литургия, освети водата и приготвения курбан, след което помаза с миро присъстващите християни.

Община Свищов осигурява безплатен транспорт до манастира „Покров Богородичен” на 15 август

Както всяка година, празникът събра вярващи отблизо и далеч, които търпеливо чакаха своя ред, за да се помолят пред чудотворната икона на Света Богородица. Иконата е прочута със своите чудодейни сили, отговарящи на искрените молитви на вярващите. Както стопанинът на манастира отец Христо обича да казва: “Трябва силно да вярваш и чудото става“.

Манастирът „Покров Богородичен“ е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище. Според историците местността е с геомагнитно излъчване и не случайно тук е построен той. По време на Руско-турската война, манастирът е използван за руска военна болница, в която работи бележитият руски хирург Николай Иванович Пирогов. 
 
Църквата отбелязва Успение Богородично

За жителите на община Свищов манастирът е от особено значение и играе важна роля за духовното израстване и обединение на населението. По тази причина Община Свищов организира и тази година безплатен транспорт, за всички желаещи да посетят светата обител и да споделят празника.