Малки пианисти от В. Търново очароваха Клайдерман
Малки пианисти от В. Търново очароваха Клайдерман / DarikNews.bg
Малки пианисти от В. Търново очароваха Клайдерман
71230
Малки пианисти от В. Търново очароваха Клайдерман
  • Малки пианисти от В. Търново очароваха Клайдерман

Световноизвестният пианист и композитор Ричард Крайдерман е в България и за първи път ще изнесе концерт във Велико Търново. Виртуозният музикант излиза тази вечер на сцената на Двореца на културата и спорта “В. Левски”, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на културата. Клайдерман ще свири със свой симфоничен оркестър от 19,00 часа. Въпреки натоварената си програма пианистът отдели част от времето си, за да изнесе открит урок пред деца от музикалните школи на старата столица.

10 талантливи деца посрещнаха Ричард Клайдерман във фоайето на великотърновския хотел, в който е настанен. Там се проведе и краткото демонстративното занятие, в което малките пианисти изпълниха откъси от известни произведения на различни композитори и на самия Клайдерман. Децата бяха подбрани от музикалните школи при Младежкия дом и училище “Емилиян Станев”, в което има паралелка по пиано. Най-малката дама, дошла за среща с виртуозния пианист, бе 8-годишната Павлина Попова. Тя очарова Клайдерман, като изсвири неговото най-романтично и популярно произведение „Балада за Аделина”.

Малки пианисти от В. Търново очароваха Клайдерман
netinfo

Откритият урок продължи 20-на минути. На него присъстваха родители и преподаватели на децата, които не пропуснаха да запечатат уникалния момент с камери и фотоапарати. На финала Клайдерман зарадва присъстващите със свие кратко изпълнение. Кметът на В. Търново Даниел Панов също дойде и лично благодари на Клайдерман за подкрепата към кандидатурата ни за Европейска столица на културата.

Откритият урок с малките пианисти на В. Търново е абсолютен прецедент в кариерата на великия музикант, който досега няма практика за подобни срещи. През цялото време той наблюдаваше с усмивка изпълненията на децата и дори остави автограф за младите изпълнители, които ще участват в предстоящ детски конкурс по класическа музика. Композиторът сподели, че е очарован от старата столица и би искал отново да се върне тук.

Клайдерман е във В. Търново с петима души лични асистенти и свой симфоничен оркестър. В мащабния му концерт тази вечер ще прозвучат най-новите произведения на пианиста. Цялата му програма е обновена и с нови парчета, които той изпълнява през последната една година.

Репортаж може да чуете в звуковия файл.

Малки пианисти от В. Търново очароваха Клайдерман
netinfo