Луксозен каталог представя творчеството на художника Ганчо Карабаджаков
Луксозен каталог представя творчеството на художника Ганчо Карабаджаков / DarikNews.bg
Луксозен каталог представя творчеството на художника Ганчо Карабаджаков
38300
Луксозен каталог представя творчеството на художника Ганчо Карабаджаков
  • Луксозен каталог представя творчеството на художника Ганчо Карабаджаков

Луксозен каталог представя цялостното творчество на великотърновския художник Ганчо Карабаджаков. Неговото изкуство радва очите, весели душата и тревожи духа, е написал в уводните думи към сборника проф. Иван Харалампиев, близък приятел на твореца. Алманахът представя всички жанрове на пластичните изкуства, в които работи Карабаджаков - живопис, фрески, илюстрации и рисунки.

Библейските сюжети, любовта и еротиката са сред любимите теми в творческите търсения на автора. Изкуството трябва да носи радост както на самия творец, така и на неговата публика, смята Ганчо Карабаджаков.

Той е роден в Ямбол през 1951 г. Завършва художествената гимназия в Казанлък през 1972 г. Две години по-късно се записва в Художествената академия „Николай Павлович", където изучава специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата". Творчеството му е познато в Германия, Швейцария, Италия, Франция, Австрия, Белгия, САЩ, Турция, Гърция.

През 1982 г. Карабаджаков става член на Съюза на българските художници. Има над петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Художникът влезе за кратко време и в политиката и през 2001 г. бе назначен за зам.-министър на културата в Кабинета на НДСВ.

"Балкански приказки" е озаглавен луксозният каталог, който събира творчество на Ганчо Карабаджаков. Изданието се реализира благодарение на приятелска група около художника и се разпространява сред избран кръг от хора, споделя Карабаджаков. 

Чуйте разговора с него в звуковия файл.