До 11 ноември ще завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката - път II-55, в участъка Килифарево - Предела в област Велико Търново, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

МВР с мерки за трафика заради спряното движение през Прохода на Републиката

Изпълнени са 75% от планираните дейности, които стартираха в началото на октомври, и се предвижда при сухо време в следващите две седмици да приключат.

Поради интензивните валежи и лошите метеорологични условия в периода 8-17 октомври ремонтните работи не се извършваха и това налага удължаване на срока до 11 ноември.

Агенция

Дотогава ще бъде ограничено движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката. Леките автомобили ще преминават през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили са по път II-73 Шумен-Карнобат - проход „Ришки“ и път II-48 Омуртаг-Котел - проход „Котленски“.

В момента се работи по възстановяване на асфалтовата настилка на второкласното трасе, обрушват се и се обмрежват скатовете. Продължава укрепването на откосите и почистването на крайпътната растителност. След приключване на дейностите участъкът ще е с подобрено отводняване, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи - мантинели и други.

От днес затварят Прохода на Републиката за месец заради ремонт

Целта на предприетите дейности е трайно повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“.

Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС. Строително-монтажните работи се изпълняват от пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново“ АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.