/ Министерство на отбраната
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава заключителния етап от курса по начална военна подготовка за ученици, който се проведе в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщиха от Министерството на отбраната.

В обучението участваха 20 ученика от Професионалната гимназия „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, които днес получиха сертификатите си лично от министъра на отбраната. Той отличи и гимназистите, постигнали най-добри резултати по време на обучението.

Каракачанов: След 12 години армията ще бъде много по-организирана

„Това е първият курс, след повече от 20 години, в който гимназисти получават знания за това какво е защита на отечеството, какво представлява оръжието, преминават курс по оцеляване в природата, курс по ориентиране – знания, които ще им бъдат полезни в живота“, каза пред журналисти министър Каракачанов. Той допълни, че по конституция всеки български гражданин има задължението да защитава страната си, но в същото време младите хора нямат възможност да получат военно обучение.

„Затова нашата цел с този пилотен курс, който с НВУ организираме, е да предизвикаме интереса на младите хора“, добави министърът.

„Идеята на този проект на Националния военен университет беше да надградим знанията, които учениците получават в средното училище, и с военно-приложни знания и умения по военни дисциплини“. Това каза началникът на НВУ полковник Иван Маламов, който представи пред журналисти подробности за проведената начална военна подготовка. „С нашите полигони, учебни центрове и преподаватели, може да си позволим подобно обучение. Ще бъда щастлив, ако някой от тях един ден кандидатства в нашия университет“, посочи полковник Маламов. В продължение на пет дни учениците са преминали занятия по девет дисциплини и са се запознали с режима на курсантския живот в университета.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи пред журналисти, че следващата седмица ще внесе в Министерския съвет проекта на Закон за доброволната военна служба. Законът ще даде възможност на всеки български гражданин доброволно да премине военно обучение в рамките на два модула от по три месеца всеки. Работните места на хората, които доброволно поискат да преминат обучение, ще се пазят, независимо дали са в частния или държавния сектор, каза още министър Каракачанов.

Финансирането на доброволната военна служба ще бъде в рамките на бюджета на Министерството на отбраната и няма да се налага търсене на допълнителни средства, обясни той.

За пропагандата на радикалния ислям трябва да има повече радикални наказания, а не само условни присъди или предупредителни протоколи, каза още във Велико Търново вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

Той коментира пред журналисти случая със задържания български гражданин вчера в Бургас за участие в терористична дейност в чужбина. По думите му, пропагандата не е за подценяване, независимо дали е в интернет или в обособени центрове. "Заради това трябва да сме нащрек, защото може да се стигне до действия", посочи той.

В тези центрове се говори за джихад в борбата срещу неверниците, за това, че няма светска държава и закони, и други внушения, които са опасни, защото когато някой отрича конституцията и законовите норми, установени в държавата, би следвало да бъде по-сериозно третиран, подчерта вицепремиерът.

Каракачанов посочи, че към подобен тип пропаганда не бива да се подхожда либерално, тя трябва да се квалифицира и да се завишат наказателните мерки.