Изложба показва глаголически картини на българин, живеещ в Китай
Изложба показва глаголически картини на българин, живеещ в Китай / DarikNews.bg, архив

Глаголически знаци и китайски символи в пъстри картини ще оживят Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Изложбата, наречена "Знаци на езика", е дело на живеещия в Китай художник Ангел Гешев. Тя ще бъде открита от 16,00 ч. в зала 115 на художествения факултет. Авторът показва свои творби в техниката сериграфия - малко популярна у нас графична техника, при която графиките се отпечатват върху специална хартия.

Творбите на Ангел Гешев, изрисувани върху ръчно направена копринена хартия, изобразяват характерните древни писмени глаголически знаци. Те се преплитат в едно неразривно цяло с мистиката на далечния изток и китайските йероглифи и пресъздават  един приказен свят. Художникът остава верен на ръчно изработената хартия, към която прибавя техниката на принт или  живопис. Самите знаци винаги се изграждат ръчно.

Търсенето на Гешев е в посока на символиката на знака и неговото неизменно ядро, което при внимателен прочит може да бъде проследено назад във времето при коренно различни култури. Картините му са една своеобразна метаморфоза между будизъм, езичество и християнство, чието граници се размиват с времето.

Ангел Гешев е роден в Пловдив през 1962 г. Завършва местното училище за сценични кадри, след което следва в Художествената академия в Москва, специалност Графика и дизайн, където и преподава три години в Московското графично студио. След това заминава за КНР, където живее и в момента. Заедно със съпругата си създава едно от най-големите и престижни ателиета за печат на сериграфия в Китай.

След откриването на изложбата ще бъде представен и филм за творческите търсения на Ангел Гешев.