Изложба на керамични експонати от Павликени гостува във В. Търново

Изложба на керамични експонати от Павликени гостува във В. Търново
Изложба на керамични експонати от Павликени гостува във В. Търново / DarikNews.bg

Изложба на над 100 керамични експоната, изработени по проект на Община Павликени, гостува във Велико Търново. Тя бе открита днес във фоайето на Народната библиотека "П. Р. Славейков" от кмета на Павликени инж. Емануил Манолов. Изложените керамични  съдове и  художествени пана  са изработени от 20 млади хора от Павликени по време на работен лагер през януари т. год. Те преминаха курс на обучение за историята на Античния керамичен център и на Павликенския край през античността, за технологията на керамичното производство през различните исторически епохи.

Експерт-обучител  на младите хора бе директорът на павликенския музей Нели Цонева. Аниматор по проекта е Армони Сюгон – експерт от Франция, а практическите занимания в грънчарската работилница бяха под ръководството на майстора грънчар Анна Спасова. Изложбата беше показана в навечерието на Великденските празници в Историческия музей в Павликени, който е партньор по поректа. Сега експозицията ще гостува две седмици в старата столица.

Изложба на керамични експонати от Павликени гостува във В. Търново

“Радвам се, че днес откриваме изложба, която носи в себе си традици от над 2000 години, съчетана с младежка идейност”, каза кметът инж. Емануил Манолов. Той припомни, че общината участва в проекта по програма “Без граници” в партньорство с френска неправителствена организация. Целта е повече млади хора да бъдат завладяни от идеята за доброволчество и да получат насоки за първи стъпки за развититие на малък бизнес, каза градоначалникът.

По време на откриването шефката на павликенския музей Нели Цонева подари на библиотеката два екземпляра от сборник, посветен на 70 г. от обявяването на Павликени за град и 35 г. от основаването на Историческия музей в града. Един екземпляр от безценната книга получи и Регионалния исторически музей във В. Търново.