Инж. Емануил Манолов откри новата сграда на читалището в с.Стамболово
Инж. Емануил Манолов откри новата сграда на читалището в с.Стамболово / Община Павликени
Инж. Емануил Манолов откри новата сграда на читалището в с.Стамболово. Заедно с кмета на община Павликени в прерязването на лентата участваха и кмета на кметство Стамболово Петър Петров, председателя на Народно читалище „Зора-1881“ Пенка Гетова и представителят на фирмата-изпълнител Христо Станев.

Инж. Емануил Манолов откри новата сграда на читалището в с.Стамболово
Община Павликени

Проектът за ремонт на читалищната сграда е финансиран от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Общата стойност на проекта е 223 072 лева, което го прави един от най-мащабните проекти в общината през настоящата година. Благодарение на тези средства цялата сграда на културната институция е обновена. В резултат на строително-монтажните дейности са укрепени основите на сградата и е реставриран покривът. Обновена е подовата настилка в салона, на сцената и преддверията. Обновена е вътрешната мазилка по стените и таваните. Подменени са прозорците и вратите. Възстановена е електрическата инсталация и са монтирани нови осветителни тела.

Строително-монтажните дейности извърши фирма „Гарант строй“ ООД град Шумен с управител Антоанета Огнянова, инвеститорския надзор на обекта осъществи фирма „Диалекс“ ЕООД град Варна с управител Даниела Аджемова.

С реализацията на ремонтните дейности читалищната сграда се превърна в красив дом за културни изяви. Осигурени са условия за работа и занимания на самодейците от Народно читалище „Зора-1881“, както и условия за провеждане на събития, посветени на местния бит и култура, както и за отбелязване на местни и национални празници.
„Радостно е, че тази инвестиция е в читалищна сграда – духовен и културен храм, в който десетки години много поколения стамболовчани са посещавали с любов към изкуствата. Времето и природата докараха тази сграда до предаварийно състояние. Днешният проект е лъч надежда, че културата победи разрухата“, каза в словото си инж.Манолов.

„Моментите от младежките ми години в този салон, пиесите, тържествата и часовете по физическо възпитание през зимата още ги помня. Благодаря преди всичко на инж.Манолов, че една институция с близо 140-годишна история ще продължи да съществува и да пази българската култура и традиции“, каза кметът на селото Петър Петров.
„Читалищният салон е построен през 1927 г., но с годините се беше превърнал в една руина. Поколения наред нашето читалище е било символ на народната памет и сплотяващо място. Благодарността ни е към кмета, че този салон е възстановен“, каза и председателят на Народно читалище „Зора-1881“ Пенка Гетова.

В празничната програма участваха Дария Розалиева, Женска вокална група за обработен фолклор с ръководител г-жа Пенка Йорданова и изпълнение на гъдулка от Колчо Маринов.
Водосвет за здраве отслужи архимандрит Георгий.