Инвестиции от 7 млн. лв. очаква Община Сухиндол догодина, завод за биогаз ще вдигат австрийци
Инвестиции от 7 млн. лв. очаква Община Сухиндол догодина, завод за биогаз ще вдигат австрийци / Дарик нюз, архив
Инвестиции от 7 милиона лева очаква през 2014 г. Община Сухиндол, завод за биогаз ще вдигат австрийци
68554
Инвестиции от 7 милиона лева очаква през 2014 г. Община Сухиндол, завод за биогаз ще вдигат австрийци
Инвестиции от 7 милиона лева очаква през 2014 г. Община Сухиндол, завод за биогаз ще вдигат австрийци
  • Инвестиции от 7 милиона лева очаква през 2014 г. Община Сухиндол, завод за биогаз ще вдигат австрийци
  • Инвестиции от 7 милиона лева очаква през 2014 г. Община Сухиндол, завод за биогаз ще вдигат австрийци

Бюджетът на Община Сухиндол за следващата 2014 година ще запази параметрите на тазгодишния от 2,5 млилиона лева, съобщи кметът инж. Пламен Чернев. Данък сгради няма да се повишава, но е възможно известно завишение на такса смет, която в момента е 5,9 промила. От 2009 г. общината извозва отпадъка си до регионалното депо в Севлиево, а освен пътните разходи за депонирането там се плаща по 30 лв. с ДДС на тон. По-рано днес инж. Чернев отчете свършеното от кметския екип през втората година от мандата. През 12-те месеца са се реализирали поекти на стойност 3,5 милиона лева, друг 1 млн. е влязъл в Общината от частни инвеститори. За други 25 милиона лева са одобрени проекти, но не са отпуснати средствата.

През 2014 г. инж. Чернев разчита да бъдат реализирани няколко големи поректа, които ще създадат нови работни места. Предвижда се изграждане на завод за биогаз и претоварна станция. Проектът за завода, който ще строи австрийската фирма „Биогез”, е готов и е на стойност 3 милиона лева. Той ще бъде изграден на общински терен от 18,5 дка, като местната администрация предоставя на инвеститорите освен терена и пълната проектна документация. В замяна на това кметството ще държи на процент от собствеността на предприятието, в което ще бъдат разкрити около 7-8 работни места. За да се случи това публично-частно партньорство обаче трябва да се сключат и дългосрочни договори за поне 10-12 години със земеделски кооперации и частни производители, които да доставят основната суровина - 7-8 хиляди тона силаж годишно на завода.

Други около 1 млн. лв. ще бъдат вложени в строителството на претоварна станция, в чиито хладилни камери на минус 33 градуса ще се съхраняват животински отпадаци. По този проект, който ще бъде готов до края на годината, община Сухиндол е партньор със земеделското министерство. Станцията ще бъде изградена на общинска площ в източната част на града на разстояние 250-300 метра от последните дворове. Средствата ще бъдат отпуснати от програмата за развитие на селските райони, а предприятието ще даде работа на още десет човека.

Чуйте повече за двата проекта от Пламен Чернев в звуковия файл.

Кметът на Сухиндол информира още, че с над 200 000 лв. през следващото лято, общината ще изгради  модерен винарски център. За целта е предоставена стара общинска сграда в центъра на града, чиято разгърната площ е над 250 квадратни метра. Там ще се изгради помещение за дегустация, мултимедия, изба и т.н. за развитие на винения туризъм. По друг проект се правят екопътека и игрище за пейнтбол.

Още от инж. Чернев във втория звуков файл.

Безработицата в най-малката община във Великотърновска област е 13,8%, като в момента нараства плавно заради отпадането на сезонната заетост, каза още Пламен Чернев. По думите му кметството и „Ловико Сухиндол”, където в момента работят около 150 души, са най-големите работодатели в общината. За осигуряване на работни места се разчита още на бизнес в сферата на услугите, на земеделски произодители и на временна заетост по различни проекти. През отчетения период от мандата по този начин препитание са получи 103 души.