/ netinfo
„Разбирам, че в Горна Оряховица тлее напрежение около новия блок за маргинализирани общности, който Общината възнамерява да построи с европейски средства. Важно е да се помогне на нуждаещите се, но мнението на местните, които плащат данъци, работят и се борят за развитието на общината, трябва да бъде взето предвид“. Това каза народният представител Явор Божанков в отговор на актуалната тема в железничарския град.

„Методът, по който Общината за пореден път решава да действа въпреки мнението на гражданите, показва системен проблем. Постфактум хората разбират, че нещо се случва и обикновено е късно да го спрат“, каза депутатът. Явор Божанков припомни, че мнението на гражданите не беше потърсено, когато бяха отсечени брезите по ул."Вичо Грънчаров", нито при планирането на кръгови движения в центъра на града.

„Извън проблемите в комуникацията общината има и друга слабост. Усвояването на европейски средства само по себе си не е лошо. Напротив. Липсва обаче стратегическа дълбочина. Демографските проблеми, чистотата на въздуха, отпадъците и т.н. няма да се разрешат с усвояване на европейски средства. Извън усвояването им виждаме много малко“, каза народният представител.

„Съществен проблем са кадрите в общинската болница. Известно е, че болницата е изправена пред истинска катастрофа, поради липса на млади специалисти. Ако амбицията на кмета наистина е новият блок да осигури дом за перспективни млади семейства, нека жилищата бъдат дадени на млади лекари. Така ще се разрешат два проблема“, предлага народният представител от „БСП за България“.