Хиляди присъстваха на Пасхалното богослужение на Царевец
Хиляди присъстваха на Пасхалното богослужение на Царевец / Община В. Търново

За втори път след 620 години Пасхалното богослужение беше извършено в крепостта Царевец, пред храма, в който през средните векове 17 български патриарси са измолвали Божието благоволение над Търново и българския народ.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, придружен от семейството си, присъства на богослужението, извършено от негово високопреосвещенство митрополит Григорий.

Пред патриаршеската църква „Възнесение Господне” в крепостта Царевец и на площад „Цар Асен І” над 3 000 души споделиха радостта от вестта за Христовото възкресение.

След Пасхалното богослужение дядо Григорий подаде на кмета Благодатният огън, донесен от Йерусалим, и му благодари за организацията по посрещането на един от най-светлите християнски празници. Своите свещи запалиха всички граждани и гости на старата столица, които превърнаха в прекрасна гледка  грейналия от светлината им път от Патриаршеската църква до площад „Цар Асен І”.

Нощното небе над крепостта Царевец бе озарено от впечатляващи фойерверки.

На площад „Цар Асен І” бяха раздадени 3 000 пакета с пъстри великденски яйца и козунаци. Събитието беше организирано от Община Велико Търново, активно подпомогнато от множество дарители и осъществено със сърцатата подкрепа на десетки доброволци.

Сред участниците в Пасхалното богослужение имаше множество чуждестранни граждани, чуваше се реч на множество европейски езици.

Днес Даниел Панов присъства и на службата „Последование на Второ Възкресение” в новоизграденият храм „Възкресение Христово” в района на „Качица”.Негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий служи по силата на традицията на множество езици.  След службата кметът се обърна към събралото се множество с пожелание за светло и благословено Възкресение Христово. След края на богослужението на присъстващите стотици граждани бяха раздадени великденски яйца и парчета козунак.

Пакети с яйца и козунаци получиха социалните заведения и институции във Велико Търново.