Хандбалистките на Етър- 64 със златен дубъл за четвърта поредна година
Хандбалистките на Етър- 64 със златен дубъл за четвърта поредна година / Дарик нюз
Хандбалистките на "Етър- 64" със златен дубъл за четвърта поредна година
53548
Хандбалистките на "Етър- 64" със златен дубъл за четвърта поредна година
Хандбалистките на "Етър- 64" със златен дубъл за четвърта поредна година
Хандбалистките на "Етър- 64" със златен дубъл за четвърта поредна година
  • Хандбалистките на "Етър- 64" със златен дубъл за четвърта поредна година
  • Хандбалистките на "Етър- 64" със златен дубъл за четвърта поредна година
  • Хандбалистките на "Етър- 64" със златен дубъл за четвърта поредна година

За четвърта поредна година хандбалистките на „Етър- 64" са №1 у нас при жените. След като преди месец триумфираха с купата на страната снощи великотърновки взеха и шампионската титла. Възпитаничките на Йонка Генчева постигнаха категоричното 3:0 победи във финалния плейоф за титлата с първия от редовния сезон „Бъки" /Габрово/. Титлата е шеста за "виолетовите" през последните десет години.

Третият мач в ДКС "В. Левски" бе доста оспорван, а в средата на втората част се превърна в истинска битка. Виждайки, че губят и последния си шанс за обрат в плейофа в един момент гостенките заиграха изключително агресивно и дори грубо, което накара диктора Румен Трифонов на няколко пъти да изкоментира, че това не е българският хандбал и да призове за феърплей.

Срещата започна с щурм на габровки, които поведоха с 1:4 и 3:6, но постепенно великотърновки обърнаха резултата и взеха преднина от няколко гола, а почивката дойде при 13:10 в тяхна полза.

През паузата за настроението на публиката се погрижиха с изпълненията си и малките мажоретки от ЦДГ „Соня", които бяха наградени с бурни аплодисменти от зрителите и с лакомства от ръководството на "Етър- 64".

След почивката  "виолетовите" продължиха да налагат волята си и в 45-ата минута стигнаха до най- голямата си преднина - 23:16. Точно тогава гостенките започнаха да блъскат и дърпат много здраво, срещата се изостри и се стигна до поредица от две минутни отстранявания и два червени картона, които убиха ритъма на мача.

Няколко минути преди края Йонка Генчева дори пусна в игра младите Зорница Стефанова и Станислава Димитрова, тъй като изходът от мача, а и от цялото първенство, вече бе ясен. „Етър- 64" спечели с 28:24, което му бе напълно достатъчно, за да триумфира.

След последния  сигнал великотърновки хвърлиха екипите си на зрителите в залата, а агитката запя „Етър - шампион"! Президентът Атанас Атанасов отвори традиционното шампионско, а купата на победителките бе връчена от президента на БФХ Росица Бакърджиева, която призна, че етърки заслужено стават шампионки, защото в клуба се работи по най- правилния начин, и специално похвали публиката в залата.

Със златните медали се окичиха Гергана Александрова, Деси Николова, Соня Богданова, Маги Дончева, Александрина Бурнева, Зоя Стефанова , Даниела Коцева Анна Захарова, Мирела Павлова, Деница Иванова, Петя Кръстева, Станислава Димитрова, Зорница Стефанова, Дария Събева.

Капитанът на тима Гергана Александрова бе избрана за най- добър вратар, а най- полезен състезател стана Роксана Радева от „Бъки". Габровки получиха сребърните медали от председателя на Комисията за младежта и спорта към Общинския съвет в старата столица Камен Алексиев.

"Мисля, че е време да дам път на младите. Има много талантливи момичета, които тепърва ще видите", коментира след срещата най- опитната състезателка на "виолетовите" Зоя Стефанова. Тя призна, че вече не брои титлите, купите, синините и раните по себе си, но подчерта, че на терена нещата трябва да се решават със спортно- технически качества, а не с бой.

Чуйте я в първия звуков файл. 

"Успехите на клуба се дължат на доброто взаимодействие между целия треньорски екип. Зоя Стефанова и Даниела Александрова чудесно подготвят малките и виждате, че и те печелят. Много съм щастлива от титлата, защото играхме като отбор, като колектив и в трите мача. Благодаря на публиката за подкрепата", коментира Йонка Генчева.

Повече от нея във втория звуков файл.

"Благодаря на момичетата за себераздаването в тези три мача. Подчертавам, че при финансовите условия, при които са в те много малко спортисти у нас биха се раздавали по този начин. Без подкрепата на Община В. Търново и кмета Даниел Панов няма как да направим следващата крачка нагоре. Наистина сега ни помагат още 2- 3 души, но е необходимо цялостно финансиране, защото пирамидата е изградена", заяви президентът на "Етър- 64" Атанас Атанасов.

 Коментарът му в третия звуков файл.