Хан Хаджи Николи се бори за подкрепа в конкурса Емблематичните сгради на България
Хан Хаджи Николи се бори за подкрепа в конкурса Емблематичните сгради на България / снимка: Официален сайт на Хан Хаджи Николи

Хан „Хаджи Николи" във Велико Търново участва в онлайн конкурса „Емблематичните сгради на България". Инициативата е продължение на „Сграда на годината", организиран от Градът Медиа Груп, и цели да популяризира значимите реновирани или реставрирани през последните години обекти, неизменна част от културно-историческото наследство на България.

„Емблематичните сгради на България" представя 12 реставрирани или реновирани сгради-паметници на културата по лесен и удобен начин. В сайта на инициативата посетителите могат да разгледат интерактивно 360° видео на всяка сграда, да прочетат интересни факти и да гласуват за сградата, която им е харесала. Тази, която събере най-много гласове, ще стане „Емблематична сграда на България за 2014 година".

До 30 ноември включително може да се гласува директно в сайта или през мобилното приложение „Емблематичните сгради", без регистрации или сложни процедури. В подкрепа на инициативата „Емблематичните сгради на България" ще бъдат организирани интерактивни изложби на 12-те сгради. Те ще се проведат от 7 до 22 октомври в Пловдив и София.

Хан "Хаджи Николи" е построен в периода 1858-1862 г. от гениалния самороден строител Кольо Фичето за богатия търговец Никола Минчев (хаджи Николи х. Димов Минчоолу). По онова време търновци правели дървени постройки, които били уязвими и изгаряли при пожар, а новопостроеният хан станал най-представителното здание в Търново. Значим е и поради факта, че е единственият оцелял през годините от всичките ханове, построени в града. Към 1877 г. те са наброявали около 70. Той е ценен образец на монументалната обществена архитектура от късния период на Възраждането и безспорен архитектурен шедьовър. Обявен е за народна старина и архитектурен паметник на културата от национално значение.