/ netinfo
13-тото издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен "Нова музика" ще се проведе в Горна Оряховица в дните от 1 до 3 юни. Конкурсът има за цел предоставянето на нови възможности за младите таланти от България и чужбина да покажат пред публика свои изпълнения на популярни песни. По такъв начин се стимулират техните творчески импулси за интерпретация на съвременни хитови популярни песни. 

Международният конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова Музика“ е младежки конкурс за наши и чуждестранни изпълнители на възраст от 5- до 30-годишна възраст и има състезателен характер. В изданията досега са взели участие над 1000 деца и младежи както от селища в България, така и от Литва, Румъния, Беларус, Полша, Португалия, Русия, Сърбия, Украйна Грузия, Косово и Черна Гора.

Международният конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова Музика” е успешен конкурс, с проведени вече дванадесет издания и традиция в откриването на млади таланти.

От вокалната школа в Горна Оряховица и МК „Нова музика” са започнали творческия си път любимците на младежката публика Нора Караиванова и Николай Манолов - финалисти в „Мuzic Idol”, финалистите от „Х фактор” 2011 г. и 2013 Богомил Бонев и Ана-Мария Янакиева, представилият и класирал България на VІІІ място на международния финал в Ереван, Армения, на Конкурс за детска песен на Евровизия 2011 г. – 11-годишният тогава Иван Иванов, носителите на големия приз от „Гласът на България” (първо и трето издание – 2011 и 2014 г.) Стелияна Христова и Кристина Иванова.

Носителят на единственото ГРАН ПРИ за България от Международния конкурс „Морски възел”, Русия – Мая Колева, носителят на единственото ГРАН ПРИ за България от Международният конкурс "Славянски базар", Беларус Пресияна Димитрова, както и още 45 Гран При награди от национални и международни конкурси , присъдени за Вокалната школа в Горна Оряховица.

Аделина Колева е основател на вокалната школа в Горна Оряховица и директор на конкурса. Тази година той отново е в Културния календар на Министерство на културата и се финансира от Община Горна Оряховица. 

Крайният срок за подаавне на заявки за участие е 22 май. Входът за всички почитатели на песента и таланта е свободен, уточняват от НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица.