Гледаме Турандот, Риголето и Дон Кихот на Царевец
Гледаме Турандот, Риголето и Дон Кихот на Царевец / Дарик нюз
Гледаме "Турандот", "Риголето" и "Дон Кихот" на Царевец
54921
Гледаме "Турандот", "Риголето" и "Дон Кихот" на Царевец
  • Гледаме "Турандот", "Риголето" и "Дон Кихот" на Царевец

Оперите "Турандот" и "Риголето", както и балета "Дон Кихот", ще видят зрителите на тазгодишното издание на "Сцена на вековете" на историческия хълм Царевец, съобщи режисьорът проф. Пламен Карталов.

На 27 и 28 юли от 21 часа, сред останките от двореца на българските царе, ще бъде представена операта „Турандот", последното произведение на Джакомо Пучини. Действието се развива в Забранения град в Китай и зидовете на Царевец ще бъдат включени в декора на Великата китайска стена.

В образа на дъщерята на императора, която ще се омъжи за този, който отгатне три гатанки, ще  се превъплатят Баясгалан Даншям и Мариана Цветкова. Диригент на спектакъла е Борис Спасов,  режисьор Пламен Карталов.

В афиша на фестивала на 3 и 4 август е операта „Риголето" от Джузепе Верди.  В ролята на Херцогът на Мантуа ще видим Марко Фрузони и Калуди Калудов, а в тронната зала на българските владетели ще бъдат издигнати колони.

На 31 юли и 5 август е балетът "Дон Кихот" на Лудвиг Минкус, режисиран от Петър Луканов, също представление на Софийската опера и балет.

Около 200 души, в това число солисти, хор, оркестър и технически лица, ще бъдат ангажирани пряко във всяко едно от представленията, разказа още проф. Карталов. Той добави, че ще се ползва всяка от възможните площадки на Царевец за спектаклите.

Билетите за представленията ще бъдат пуснати в продажба на 5 юли в офиса на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" във В. Търново и по Интернет. От 23- ти този месец билети ще има в МДТ "К. Кисимов", както и във временни каси пред Централна поща и на площад "Цар Асен". Местата в ложите ще струват по 50 лева, тези в тронната зала по 30 лева, а в общия сектор по 20 лв. Цените за ученици и пенсионери са по 10 лв, децата до 7 години ще влизат безплатно.

Началото фестивала е поставено през 1985 г. на историческия хълм Царевец, а петте оперни представления  са посетени от 12 000 души.

Първата постановка е операта "Ивайло" от Марин Големинов, а втората през 1987 г. е "Цар Калоян" от Панчо Владигеров- като и двете са суперпродукции на режисьора Пламен Карталов. Той избира за сцена двореца на българските царе, където се развиват историческите събития и действието от либретата на двете опери. Така се ражда и името "Сцена на вековете".

В представленията на "Ивайло" на "Цар Калоян" участват 800 души - солисти, хористи, оркестранти, танцьори, статисти, каскадьори, възкресяващи на живо образи и събития от Второто българско царство.

Повече за това как преди повече от четвърт век селото на Ивайло горяло на Момина крепост, а на Царевец седем минути Калоян превземал Адрианопол, чуйте в звуковия файл от проф. Карталов.

След 21- годишно прекъсване през 2008 г. летният оперен фестивал "Сцена на вековете" бе възстановен и до сега е ежегоден и привличащ  публика от целия свят. През последните три години броят на посетителите нарасна от 6000 до 13 000 души.

Предстоящото и следващото издания ще бъдат финансирани по Оперативна програма "Регионално развитие", информира заместник- кметът на Община В. Търново Снежана Данева.

Средствата са по защитения от Общината проект „Създаване и промотиране на иновативни културни събития - Летен оперен фестивал „Сцена на вековете"". Общата стойност на проекта е 463 338 лв., от които собственият принос на Община Велико Търново е 10 928 лв. По проекта са предвидени средства за посещение на представленията от хора и групи в неравностойно положение. С част от парите ще бъдат закупени нови 550 стола и други необходими пособия за реализицията на продукциите.