Ева Майдел
Ева Майдел / netinfo
„Разкриването на нарушения на Европейското право на конкуренция зависи до голяма степен от силни и независими органи за защита на конкуренцията във всяка държава. Точно това е целта на предложената директива, за която бях докладчик в комисията за Вътрешен пазар не ЕП“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) след като на 20 юли 2018 г. комитетът на постоянните представители на Съвета на ЕС одобри споразумението за нови мерки за националните власти за защита на конкуренцията. 

„Поздравявам Българското председателство на Съвета на ЕС за работата им по постигането на бързо съгласие по това досие с Европейския парламент. Новите правила, които ЕС ще въведе, ще засилят взаимодействието между отделните национални власти за защита на конкуренцията. Те ще осигурят и повече независимост при взимането на решения и при налагането на глоби. Надяваме се, че от своя страна това ще защити потребителите от изкуствено високи цени и ще подобри конкурентоспособността на икономиката“, добави Ева Майдел. 

Преди да влезе в сила финалният текст на директивата трябва да бъде формално приет от Европейския парламент, както и да бъде гласуван в Съвета. Очаква се това да стане през есента на 2018 г. След приемането, държавите членки ще имат две години, за да приведат новите разпоредби в националното си законодателство.