Етър-64 отново иска титлата и купата на страната
Етър-64 отново иска титлата и купата на страната / Дарик нюз, архив
"Етър- 64" отново иска титлата и купата на страната
60162
"Етър- 64" отново иска титлата и купата на страната
  • "Етър- 64" отново иска титлата и купата на страната

Наставничката на хандбалния „Етър-64" Йонка Генчева бе избрана за Треньор № 1 във Велико Търново за 2012 г. За четвърта поредна година воденият от нея женски тим на клуба направи дубъл- титла и купа, златните медали от първенството спечелиха и девойките старша възраст. Въпреки, че и през предишните сезони успехите на възпитаничките и бяха идентични Йонка Генчева все оставаше втора при вота.

Сега за специалистката гласуваха петима от 16- те участници в избора. На един глас след нея остана треньорката на шахматистите Светла Йорданова, на два Михаил Костов, който ръководи ездачите от конната база в Арбанаси.

- Г- жо Генчева, очаквахте ли да бъдете избрана за Треньор на годината?

- Не, защото в предишните години, въпреки че имахме резултати не получавах достатъчно номинации за първото място. Годината наистина беше много успешна за нас и благодаря на тези, които са гласували. Мисля, че това е успех за целия треньорски състав, за целия клуб за нашата добра работа през годината. Това е резултат от труда на всички в „Етър-64". Ние работим заедно в един екип.

- 2012 г. наистина бе много успешна за вас?

- Поредна силна година. Надявам се, че и в бъдеще ще бъде така. Завоювахме всички възможни отличия при жените, много силни бяхме и при подрастващите. Мисля, че сме изградили силен клуб.

- Успяхте да върнете титлата и при девойките старша възраст?

- Да, така е. Не ни се беше случвало от доста години. Вече растат талантливи момичета, имаме и спортно училище и тепърва ще се говори още повече за хандбала във Велико Търново.

- Ще има ли още нови състезателки в „Етър-64", за да се превърне отново във фактор в Европа?

- Засега не сме мислили за подсилване на отбора. Залагаме повече на по-младите момичета, работим да имаме по- силен състав. При нас задачите се поставят от президента на клуба, а целите за 2013 г. отново са шампионската титла и купата на България. Оттам нататък при всички подрастващи възрасти ще търсим най- доброто класиране.

- Осигурен ли е финансово клубът? В предишните години имаше сътресения, които не позволиха дори участие в европейските крубни турнири?

- Искам да благодаря на споснорите, които ни помагат и без които не би съществувал нашият клуб. Имаме затруднения, това не е тайна, но се надявам да се изправим и да продължаваме напред.

- Кога събирате отбора и как ще протече подготовката?

- Първата тренировка бе на 7 януари в зала „Сава Величков". Планираме да се готвим във В. Търново. Очакваме да ни гостува отборът от Ниш, ние самите да излезем до Румъния и Турция, където също ще срещнем силни съпернички в контролни срещи. Важно е да играе с добри отбори, за да видим къде сме и да израстваме.

- Кога се подновява първенството?

- Обикновенно в края на януари, но сега Федерацията и изтеглила турнира за Купата на България чак за април, което не е добре за отборите. Надявам се това да се промени и мачовете да се изиграят по- рано, защото имаме нужда от това. Не виждам причина да не променят календара. Елитните тимове разполагаме с отоплени зали за нормална подготовка.

- Водите вече и националния отбор за девойки?

- Да, бяхме е на лагер в Габрово, изиграхме контроли с „Етър-64" и „Бъки". И там са събрани много силни състезателки, подготовката върви добре. Надяваме се да пробием и да се класираме на европейско или световтно първенство.

Интервюто с Йонка Генчева можете да чуете в звуковия файл.