Експертна комисия ще установява причините за трагедията на Зеленка
Експертна комисия ще установява причините за трагедията на Зеленка / netinfo

Причините и нарушенията за инцидента, довел до смъртта на двамата строителни работници ще установява експертна комисия към Регионалната дирекция за строителен контрол, съобщи директорът и Петя Бакалова.

Със заповед от 19 февруари дирекцията е спряла стоителството на обекта, в който земна маса се свлече и уби 42 годишния Али Келов и 20 годишния Ибрям Хюсеинов. Инцидентът стана в петък следобед на улица Зеленка.

Строителите са изпълнявали изкоп, много по - голям от допустимия за изпълнение без укрепване, каза Петя Бакалова. Тя допълни, че Вимар ООД е възложила строителството на фирма Аванаград 04 ЕООД, но договор между двете фирми в дирекцията не е постъпвал. Няма и договор за упражняване на строителен надзор. Липсват още протокол за откриване на строителна площадка и за определяне на строителна линия.

Фирмата е работела без да осигури технически екип, който да присъства на строежа и да следи за изпълнение на изискванията.

Досъдебно производство разследва случая. Областната инспекция по труда също го проверява.

Става въпрос за изключително груба човешка немарливост и грубо нарушение на строителните норми, каза кметът на В. Търново Румен Рашев, който разпореди да бъдат отменени всички тържества за празника на града – 22 март.