Екип на фондация Четири лапи кастрира бездомни кучета във В. Търново
Екип на фондация Четири лапи кастрира бездомни кучета във В. Търново / netinfo
Съвместен проект за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни животни стартираха от днес българския клон на международната фондация “Четири лапи” и община В. Търново. В Старата столица и околните населени места вече работят трима ветеринарни лекари, двама клинични работници и двама ловци, съобщи д- р Марина Иванова- ръководител на представителството на фондацията у нас.
До 13 април екипът ще лови бездомни кучета и котки, ще ги кастрира и обезпаразитява в мобилна лаборатория, докарана от Швейцария и след това ще ги пуска отново на свобода на местата от които са взети.
“Целта ни е да ограничим популацията на бездомните животни без да ги унищожаваме. Нивото на смъртност при операциите при нас е под 1 %”, коментира д- р Иванова. Тя очаква екипът и да обработва между 20 и 30 животни на ден. Проектът се финансира от спомоществователи на фондацията, общината осигурява нощувките и храната на ветеринарите.
До сега успешни кастрационни проекти са реализирани в Унгария, Словакия, Хърватска, Сърбия, Румъния, Македония, Гърция, Египет и Шри Ланка, а у нас В Елин Пелин, Дряново и Перник. След приключването на проекта община В. Търново ще продължи кастрационната програма, за да се постигне трайно овладяване на популацията на бездимните кучета в града.
Фондация “Четири лапи” е създадена през 1988 г. в Австрия, а в момента работи в шест страни в Европа. Основните дейности и цели на организацията са свързани със защитата на животните от всяка форма на жестокост.
У нас “Четинри лапи” си партнира с фондацията на Бриджит Бардо по проекта Парк за танцуващи мечки, който бе създаден край Белица.