Две изложби за ромската Нова година
Две изложби за ромската Нова година / netinfo
Две изложби открива днес във Велико Търново Центърът за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”по повод ромската Нова година. Първата експозиция показва най-добрите рисунки, участвали в конкурса „Светът е за всички”. Той бе обявен в края на миналата година от Център „Амалипе” и в него се включиха 197 деца от 57 училища в страната. Учениците нарисуваха общо 207 рисунки. Втората изложба включва снимки, направени от ученици от училището в с. Водолей.

Рисунките и фотографиите ще бъдат подредени в сградата на община Велико Търново, а на откриването от 14 часа ще присъстват над 30 деца от групите по СИП “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” в училищата в с. Водолей, с. Балван и с. Леденик.

Отбелязването на Новата година е в нощта на 13 срещу 14 януари. Всички ромски къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът от тях. Гости се посрещат след настъпването на Нова година и е важно първият гостенин в дома да е богат и добър човек, за да носи късмет.

На традиционната новогодишна трапеза задължително трябва да има петел или гъска, питка с паричка и сарми.