Две бебета проплакаха на Бабинден във Велико Търново
Две бебета проплакаха на Бабинден във Велико Търново / Dariknews.bg

Две бебета се родиха днес във Велико Търново в Деня на родилната помощ. Първото новородено е момиченце - Гергана, която е проплакала в 05,40 часа в родилното отделение в старата столица. Няколко часа по-късно се е родил и малкият Давид.

На тържествена церемония в родилното отделение бе орисано и първото бебе на 2011 за Велико Търново. Орисници на малката Мелис станаха представителки на женската неправителствена организация „Зонта клуб". Момиченцето проплака на 1 януари в 15,50 часа. На церемонията присъства цялото семейство на бебето, което е второто им дете.

Яна Димитрова стана акушерка на годината и бе отличена с почетна грамота. Нейните колежки Жана Павловска и Елена Спасова също получиха грамоти по повод празника.

39 бебета са родени от началото на годината в болницата във Велико Търново, съобщиха от родилното отделение. През 2010 година в старата столица са проплакали 600 новородени. Те са с 30 по-малко спрямо предходната година.

На 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.