Дванайсетгодишните баскетболисти със сребро от международен турнир в Приморско
Дванайсетгодишните баскетболисти със сребро от международен турнир в Приморско / Дарик нюз, архив

Със сребърни медали от Шестия международен баскетболен турнир „Посейдон- 2012" в Приморско се завърнаха 12- годишните момчета от БК „Етър- 49". Тазгодишното издание на надпреварата бе значително по своя мащаб и събра 37 отбора с общо над 450 баскетболисти от Русия, Финландия, Казахстан, Словакия, Азербайджан, Украйна, Литва, Грузия, Румъния, Латвия и България.
Водените от Виктор Крушев момчета, родени през 2000 и 2001 година, записаха четири победи и една загуба и завършиха на второ място. Те паднаха в първия си мач от от „Лукойл- Академик" с 30:41, победител в тази възрастова група, след което започнаха да бият. Етърци удариха БК „Рига" /Латвия/ с 33:28,  „Базау" /Румъния/ с 31:25, „Дунав- 2007" /Русе/ с 44:12 и другия тим от северната ни съседка „Меджик" с 30:28. Този двубой бе решен буквално в последните секунди, когато чудесна комбинация бе завършена с пробив и кош от Георги Павлов. Момчетата изпълниха това, което се искаше от тях и успеха да опазят най- ръстовия състезател на съперника, който е висок цели 185 саннтиметра, въпреки ранната си възраст, разказа Виктор Крушев.

На официалното награждаване в петък възпитаниците му получиха сребърни медали и купа, а Георги Павлов и наградата за най- полезен състезател на турнира за отбора си и бе избран в идеалната петица.

Момчетата родени през 1998/99 г. завършиха трети в предварителната си група и пети в крайното класиране. Тимът започна със загуба от „Дунав- 2007", който спечели турнира във възрастта, след което отнесоха украинският БК „Ровно" с единайсет точки разлика. Така решителен за финалната четворка се оказа двубоят с бронзовите медалисти на Грузия - БК „Батуми", който бе загубен с четири точки разлика. В него обаче шуменски арбитър наклони везните в полза на грузинците и дори в един момент наставникът на „виолетовите" Станислав Балъков извади отбора от игра, заради поредица от обратни присъждания. Преди години същият рефер попречи на силното поколение на Мартин Дурчев да играе финал на Държавно първенство. Сега отново ощети много грубо децата. Хубаво е, че прекратява кариерата си, коментира Станислав Бълъков. Той добави, че като се изключи първата среща с русенци, в която не са показали възможностите си, в другите две момчетата му са се борили до край.